5 Ekim 2013 Cumartesi

OKK 14. Blog Tur: Ergen İntiharları Üzerine

  
Anlaşma kitabı çocukluklarından beri bir arada olan, dost iki ailenin çocukları ve birbirlerine aşık Chris ve Emily'nin hastaneye kaldırılmasıyla başlıyor. Emily başındaki kurşunla olay yerinde ölmüş, Chris ise yaralı. Ve Chris'in ifadesine göre iki genç birlikte intihar etmeye karar vermişler... İşte kitap böylesine çarpıcı başlıyor. O zaman ergen intiharından bahsetmek de bana kalıyor ...  
Aslında intihar eden ya da intihar etme teşebbüsünde bulunan ergenlerin asıl amacı genelde ölmek değil. En temel amaç, bazı duygularla -aşk,sevilen birini kaybetme, başarısızlık- yeni karşılaşan ve bunlarla baş etme konusunda pratiği olmayan ergenin, intiharı bir kaçış olarak görmesi. Bazen de olumsuz duygulara neden olan kişileri cezalandırma isteği olarak ortaya çıkıyor intihar.  Sevgi yoksunluğu temel nedenlerden. 
İntihar düşüncesi her zaman intihar teşebbüsüyle sonuçlanmaz. Ancak bu düşüncedeki kişi size bazı ipuçları verir, özellikle ebeveynlerin bu ipuçlarını iyi okuması ve doğru davranması gerekiyor.
En belirgini ergenin direk intihar etmeyi düşündüğünü ya da ölmeyi istediğini şakayla karışık ya da ciddi ifade etmesidir. Bu ciddiye alınmalıdır.  Ayrıca ölüm hakkında konuşmaların artması, gözle görülür bir mutsuzluk ve memnuniyetsizlik, okulda devamsızlık, arkadaş çevresinden uzaklaşma, gerginlik, alkol ve uyuşturucu kullanımı, uyku sorunları gibi belirtiler de görülebilmektedir. Alkol ve uyuşturucuyu sorunlarla baş etme amaçlı kullanır.  
Burada iletişimin rolü çok büyüktür. İletişim kurmak isteyen, anlaşılmayı bekleyen ergen aksi durumda son iletişim yolu olarak intiharı görebilir.  İntihar hakkında konuşmak intiharı körükleyen değil, aksine doğru iletişim ve gencin kendini ifadesi artı bu sorunların küçümsenmeyip ebeveyn tarafından ciddiye alınmasıyla  intihar meylini düşüren bir etmendir.
  15-24 yaş arasında ölüm nedeni olarak intihar kaza, ve cinayetlerden sonra 3. sırada  gelmektedir. Bu yaş grubundaki beyazlarda intihar 2. sıradadır. Her yıl 10.000 den fazla Amerikalı üniversite öğrencisinin intihar girişiminde bulunacağı ve öğrencilerim %20'sinin öğrencilikleri sırasında intiharı düşüneceği tahmin edilmektedir. Beyaz ve yerli Amerikalı gençlerde intihar oranı siyahi Amerikalı gençlere göre 2 kat fazladır. Ancak kentlerin iç bölgelerinde siyahi Amerikalı genç erkeklerde oran , beyaz genç erkeklerden 2 kat daha yüksektir. Afrika kökenli Amerikanlar için intihar en sık 15-24 yaşları arasında gözlenir Amerika'da çocuklar ve gençlerde intihar oranları dramatik olarak artmaktadır. Her yıl 15-19 yaş arası 3000 gencin kendini öldürdüğü sanılmaktadır ve 6 yaşında küçük çocuklar girişimde bulunmaktadır. -Bu İstatistikler için Kaynak - Anormal Psikolojisi -Gerard C. Davison & John M. Neale. - 
  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder