12 Temmuz 2014 Cumartesi

Taraf Gazetesi Kitap Eki Yazım: Sherlock Holmes, Arşivinizde Daimi Bir Yere Gözünü Dikti (11.07.2014)


Merhabalar,
Dün Taraf Gazetesi Kitap Eki'nde yazım yayınlandı.
Konusu ise tabi ki Sherlock Holmes'tu. 
Ve kesinlikle kavuşmak istediğim İZMİR FUARI yazımda da bahsettiğim koleksiyon kitabıydı.
Bugün de yazıyı bloga taşıyorum.
Umarım beğenirsiniz. 
Sherlock Holmes'le ilgili diğer yazılarımın linkleri aşağıda.

----------

Sherlock Holmes, yüzyılı aşkın süredir küllenmeyen bir efsane. Kendisi; dünyanın en ünlü dedektifi, danışman dedektiflik mesleğinin kurucusu ve de ilk temsilcisi, yazarının kaleminden yazarı Sir Arthur Conan Doyle’u unutturacak şekilde çıkmış, ete ve kemiğe bürünmüş olan roman kahramanıdır.  Yazıldığı günden beri gündemdeki yerini asla kaybetmeyen karakter, yıllar boyunca dizilere, filmlere, farklı yazarlar tarafından yazılan maceralara konuk olmuştur. Hikayede Sherlock Holmes’ün yaşadığı 221B Baker Street ise günümüzde müzeye çevrilmiştir; gerçek hayatta Sherlock Holmes hiç var olmamış ve 221B Baker Street’te hiçbir zaman yaşamamış olsa da...


Hikayelerdeki Holmes, diğer insanlara göre garip bir adamdır, alışılmadık zevkleri de vardır. Sürekli gizem çözmeye ve bir şeyler üzerine düşünmeye odaklıdır. Zihni boş kalmaya, monotonluğa ve de sıkılmaya isyan eder. Bu nedenle zihninin sesini susturmak için morfin ve kokain kullandığı olur. Eskrim ve boksta ustadır, çok iyi keman çalar. Kılık değiştirme konusunda ise uzmandır. Sadece görsel ipuçlarını kullanarak çıkarım yapar. Çıkarım Yapma Sanatı dediği yöntem kendi buluşudur. Cinsellikle, aseksüel denebilecek derecede ilgisiz olan Holmes, İngiliz soğukluğunun oldukça iyi bir temsilcisidir. Ancak, en yakın arkadaşı ve vaka çözme konusunda da partneri Dr. Watson’la ilişkisi diğer insanlarla olduğundan farklıdır.

 

Sir Arthur Conan Doyle tarafından yazılan esas Sherlock Holmes serisi 56 hikaye ve 4 romandan oluşur. Polisiye edebiyatın en çok bilinen ve okunan eserlerinden olan bu hikayeler, ülkemizde birçok kez basılmıştır. Bunların içerisinde usta çevirisi,  kısa sürede tamamlanması ve dikkat çekici kapaklarıyla set algısı yaratmada oldukça başarılı olan Sherlock Holmes hikayeleri, Martı Yayınları tarafından okuyucuyla buluşturulmuştur.  Hikayeler, beş kitaplık set haline getirildikten sonra; sıra, aynı özenle basılmak üzere romanlara gelmiştir. Bunlar dışında bana göre beş kitaplık serinin en büyük artısı, hikayeleri kolayca yanınızda taşıyabilme ve her yerde kolayca okuyabilme imkanı sunmasıdır.

 

Buraya kadar her şey çok güzel. Ancak özellikle yurtdışında kemikleşmiş kitaplarda/serilerde gördüğümüz ve bizim de hayranlıkla takip edip, talep ettiğimiz bir olgu var ki: Ciltli, özel baskı, koleksiyon kitapları... Her hayranın hayalini kurduğu ve istediği bir şeydir. Buna Sherlock Holmes hayranları da dahil, çünkü yurtdışında hayranlarıyla buluşmuş bir çok özel basım, beğeni toDekkoan Sherlock Holmes koleksiyon kitapları mevcut.  

 

Sherlock Holmes’un dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de ciddi bir hayran kitlesi vardır. Özellikle bu kitle başta olmak üzere tüm Sherlock Holmes hayranlarının ciltli, özel baskılı bir koleksiyon kitabı okumaya ve bu kitabı kütüphanesinin en kıymetli hazinesi olarak muhafaza etmeye hakkı olduğunu düşünmek yanlış olmayacaktır. Ülkemizde bu konunun öncülüğünü yapan yine Martı Yayınları olmuştur ve Sherlock Holmes hikayelerini özel bir kitapta toplamıştır.  Bu ciltli baskı Sir Arthur Conan Doyle’un kaleme aldığı 56 hikayeyi de içermektedir. Bordo üzerine altın yaldızlı, tam bir koleksiyon kitabıdır. Üzerinde gerçekten özenli bir şekilde çalışıldığı kendini belli etmektedir. İlk bakışta dışarıdan göz alan kitap, iç kısımdaki ayrıntılarıyla da okuyucu memnuniyetini arttıracaktır. Detaylı ve emek verilmiş bir çalışmanın ürünü olduğu iç kısımlardaki eklemelerden bile kolayca anlaşılabilmektedir. Kitabı açtığınızda hikayelerin sıralı bir şekilde bulunduğu İçindekiler kısmına gelmeden önce, iç kapak ve bilgi kısımlarında çok hoş Sherlock Holmes çizimleri mevcuttur. Ayrıca sayfa renkleri ve ayrıntıları da basıma özel. Bunlar bana göre oldukça hoş ve böyle özel bir basımda olması gereken ayrıntılar.


Kısaca Sherlock Holmes hayranlarının kütüphanesinde olması gereken bir koleksiyon kitabı olmasının yanı sıra, henüz Sherlock Holmes okumaya başlamamış ya da yeni başlayan okuyucuların da dikkatini çekecek, akıl çelen bir eserle karşımızda Martı Yayınları. Şimdiden keyifli okumalar. 


-----

Sherlock Holmes Hakkındaki Yazılarım


1 yorum:

  1. Resimdeki kitabin bir kaç görüntüsünü ceker misin ? Everest yayinlariyla bu kitap arasında kaldim sence hangisini almaliyim

    YanıtlaSil