18 Aralık 2013 Çarşamba

KISA KISA #9 - Gülnihal & Zavallı Necdet

Ne zamandır daha önce okuduğum kitaplardan bahsettiğim Kısa Kısa yazısı yazmamıştım. Türk ve Dünya Klasiklerine ilgimin tavan yaptığı İlkokul-Lise dönemlerimde okuduğum  2 kitaptan bahsedeceğim. Bu eserleri  edebiyat derslerinde ilk dönem eserleri arasında görüp; genelde Eser Adı - Yazar Adı olarak ezberlemiş, geçmişizdir...  


Zavallı Necdet - Safvet Nezihi 

Zavallı Necdet aslında dönemin aşka bakışını anlatan bir eser. Necdet, Meliha'ya  aşıktır ama nasıl bir aşk... Sonra Meliha sürpriz bir şekilde Necdet'in arkadaşıyla evlenir, bize de Necdet'i teselli etmek kalır. 

Daha toy bir genç olduğum o zamalarda kitabı olduğu hal olan  melankolik bir aşk hikayesi olarak değil, dönemin aşka bakışı olarak sosyolojik bir eser görmüştüm sanırım. Bir insan bir insana nasıl onu hiç görmeden aşık olur? Neden bir araya gelemezler? Bir kadın ve bir erkek için yaşı geldiğinde(!) evlilik ne şartlar altında olur? Kana bulanmış bir kurdela ve bir gül insana nasıl bu kadar şey ifade edebilir?  

Velhasılı kelam, aşka dönemsel bir bakış atmamı sağlamıştı bu kitap. 

Okuduktan birkaç yıl sonra bir de filmi olduğunu gördüm, ancak izlemedim. 


Başrollerini Göksel Arsoy ve Belgin Doruk'un oynadığı 1961 yapımı bu filmi etiketlerken kurdele kelimesinin de kullanılmış olması beni şaşırttı :)





Gülnihal - Namık Kemal 

Gülnihal'i düşündüğümde ise fark ettim ki aklımda ana olaylar kalmış sadece. Araştırdığınızda ödev sitelerinde yüzlerce özet bulabileceğinizi düşündüğümden sadece bana şu an hissettirdiklerinden bahsedeceğim.  Gülnihal deyince aklıma gelenler: Bir insan nasıl idam edilir? Buna şahit olanlar bununla nasıl yaşar? Entrika nasıl çevrilir? Ve aslında kurtarıcı olan görülen kişiler nasıl asıl kurtarılmanız gereken kişi olabilir? 

Son birkaç senedir popüler edebiyata daha fazla yönelmiş olsam da klasiklerin yeri bende hep ayrıdır ve okumaya ara ara devam ederim. Bu kitaplar evet ilk dönem eserleri, daha acemice geliyor yer yer insana ama döneme tuttuğu ayna, beni işte cezbeden şey :)

Sevgiler ^^


3 yorum:

  1. İkizimm özledim yazılarını - ki takipçilerinin de özlediğine eminim. :)

    Daha uzun uzun yazılara inşallah <3 ^^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler ikiz ^^ Üzerimdeki yoğunluğu biliyorsun ama elimden geldikçe sıklaştıracağım eskisi gibi yazılarımı :)

      Sil