12 Temmuz 2015 Pazar

Yabancı - Melissa Landers (Alienated #1)


Kitap Adı: Yabancı
Yazar:  Melissa Landers
Orijinal Adı: Alienated
Çevirmen: Demet Orhan
Yayınevi: Go! Kitap
 Sayfa Sayısı: Kasım 2014
Basım: 424
Seri: Alienated #1

Seri Sıralaması:
#1 Yabancı / Alienated
#1,5 Until Midnight (Novella)
#2 İşgalci / Invaded


"Benim gezegenimde bu kadının üremesine izin verilmezdi. Kimse onu klonlamazdı da. Berbat biri."
"Bence kadın ruhunu evde bırakmış. Belki de ruhu ayakkabılarına uymamıştır."
(Dünyalı & Leihrli ortak dedikodusu :D )

Uzaylılar kendilerini Dünya'ya tanıtmışlardır. Dünya'dan çok daha gelişmiş olan 'evrimini' tamamlamış L'eihr gezegeniyle Dünya arasında ilişkiler geliştirilmeye çalışılır çünkü iki tarafın da birbirlerinden büyük çıkarları vardır. Bu çıkarları sayfaları çevirdikçe daha büyük ayrıntılarıyla öğrenebilirsiniz. 

Bu kaynaştırma çalışmalarından biri de L'eihrli öğrencileri değişim programıyla bir seneliğine Dünya'daki ailelerin yanına göndermektir. Bir sonraki sene o öğrenciler de L'eihr gezegenine gideceklerdir. 
3 öğrenciden Syrine Fransız bir ailenin yanına, Eron Çin'li bir ailenin yanına,  Aelyx ise Amerika'lı esas kızımız Cara'nın yanına gönderilir. Cara hevesli olsa da Aelyx ve diğer değişim öğrencileri pek de gönüllü değildir bu anlaşmaya. Hatta engellemek bile istemektedirler. Sırlar, sırlar... 

Dünya'da ise L'eihrlileri merak edip bu işbirliğine olumlu bakanların yanı sıra onlardan uzak durulması, Dünya'ya hiç gelmemeleri gerektiğini düşünen bir grup da vardır. 

L'eihr'de artık üreme yoluyla çocuk yapılmamakta, genelde arşivde  genetik olarak uygun kişiler klonlanmaktadır. Aelyx de bu klonlardan biridir. Tamamen kontrolde, görev bilinciyle hareket eden, duygulardan arınmış biri gibidir. 

Bir yandan Cara, Dünya'daki yemekleri bile yiyemeyen Aelyx'e Dünya'yı tanıtmaya çalışır. Ama bu hiç kolay olmayacaktır. Çikolatanın iğrenç bir şey olduğunu, küf koktuğunu söyleyen bir adamdan bahsediyoruz. :D
Diğer yandan L'eihrlilerden hoşlanmayan grubun duygusu nefrete dönüşmeye başlarken ikili okula bile gitmekte zorlanmakta, hatta tehdit mesajları almaktadırlar.
 Cara'nın en yakınlarındaki kişiler bile bu işe sıcak bakmazlar. 

İşler çığrından çıkarken bir de filizlenmeye çalışan ufak duygular vardır. 
Ama her şey tepetaklak olmak üzeredir. 
Sadece iki kişi değil, koskoca iki gezegen söz konusudur... 


Gelelim kişisel düşüncelerime. Aslında bu kitapla ilgili biraz ikircikliyim. Anlatabilecek miyim bilemiyorum ama şansımı deneyeyim. 
Bu kitabı zihnimde iki şekilde ele aldım. 

Birincisi Fantastik bir Genç Yetişkin kitabı. Uzaylılar & Dünyalıları konu alıyor. 
Bu kadar basit. Seversin ya da sevmezsin. 
Bir Genç Yetişkin romanı olarak çok güzel. 
Karakterler güzel, olaylar iyi düşünülmüş. Hani uzaydan gelip de 40 yıldır dünyada yaşıyormuş gibi davranan bir kahraman yok ortada. 
Gelenek, kültür farklılıkları hatta damak tadı ve bakış açısı farklılıkları çok çok güzel anlatılmış. 
Kitap boyunca ufak ufak öğrendiğiniz şeylerle zaten bu görüşünüz de destekleniyor. 

Gerçekçi ele alınmaya çalışılması, mantığa oturmasını çok sevdim. Karakterleri de. 
Yani bir genç yetişkin kitabı olarak çok doyurucu, güzel bir kitaptı. 

-----

Gelelim kafamı kurcalayan iç seslerime :D Belki bir çoğunuza da saçma gelebilir. 
 Yer yer kitap beni çok rahatsız etti. 
Çünkü Dünya üzerinde gerçekten 'evrim' geçirmiş uzaylılar tarafından yardım görüp bizim de 'evrim'in bir üst basamağına taşınacağımıza inanan insanlar var.  Ki burayı geçtim uzaylılar tarafından yaratıldığımıza dahi inanılıyor. Dünya'daki canlıların oluşum süreçlerini onların tetiklediğine vs. 
Bana göre bu düşünceler o kadar sakat ki okurken bunun izlerini görmek de beni yer yer rahatsız etti. 
Evrende başka canlıların olduğuna inanıyorum ama bizle iletişime geçtiklerine, sohbet ettiklerine inanmıyorum pek. 

Ayrıca L'eihr'lilerin tek tipliliği bana klostrofobik hissettirdi. Hani gelişmiş olacağız derken birçok şeyi yitirmek... 
O kadar tektipleştirilmişler ki okurken bir yandan onlar adına üzüldüm diğer yandan bizim de ne kadar tektipleştirildiğimizi gördüm. Belki L'eihrliler gibi gezegensel üniforma giyecek kadar tektipleştirilmedik henüz ama bir yerlerden başlamışız. 
Bu düşünceler yüzünden arada azap çektim, kitabı kapatasım bile geldi. 

Evet, ben bu kitabı normal bir genç yetişkin olarak görebildim, görmeyi tercih ediyorum ama... İşte amasını da anlatabildiğimi umuyorum. 
İçsesler kısmı burada sona eriyor :) 

-----

PUANIM
Bu yazıyı "benherneysemo.blogspot.com" dışında herhangi bir blog/forum/internet sitesinde okuyorsanız, şahsımın bilgisi dışında ÇALINMIŞ DEMEKTİR!!!

3 yorum:

  1. Go'nun kitaplarını nerede görsem içim gidiyor valla. Şu staj bir başlasa da kavuşabilsem bu güzelliklere :D İşgalci'nin yorumunu da merakla bekliyorum. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Go'nun şu ana kadar okuduğum hiçbir kitabı henüz beni hayal kırıklığına uğratmadı. Zaten okumadığım 3 kitapları kaldı :) Genç yetişkin edebiyatında çok hızlı girdiler hayatımıza. Umarım siz de en kısa zamanda kavuşursunuz. Şu an İşgalci'yi okuyorum zaten ^_^

      Sil
  2. Kitabı çoğu kişiden duydum. Ama henüz okumadım. Çoğu kişi beğenmiş. Zaten merak etmiştim, yorumunuzla iyiden iye merak ettim :) Bu arada benim bloğuma da yorumlarınızla beklerim :)

    YanıtlaSil