Jane Austen klasik edebiyatta Bronte kardeşler kadar iyi tanınan, başarılı bayan yazarlardan biri. Charlotte Bronte doğduktan bir yıl sonra ölen yazar üzerine George Henry Lewes daha sonra "The Novels of Jane Austen" adlı bir kitap yazar. Daha sonra Charlotte Bronte'yle tanışma fırsatı yakalayan Lewes, Charlotte'a Jane Austen okumasını önerir. Tur kitabımız olan Charlotte Bronte'nin Gizli Günlükleri'nde Charlotte bu olaya değinir. Ufak bir alıntı yapmak gerekirse:
"Başka bir iletişim de hiç beklenmedik bir alanda başlamıştı. Ünlü gazeteci, romancı ve oyun yazarı George Henry Lewes, Jane Eyre'in övgüden yana cömert bir eleştirisini yayımladıktan sonra, Currer Bell'e (Charlotte'ın takma adı) yazıp, sonraki kitabımda "melodramdan sakınmamı" öğütlemişti. (...) Bay Lewes ayrıca "şimdiye kadar yaşamış en büyük sanatçılardan biri ve insani karakterinin en büyük resmedicilerinden biri" olduğunu iddia ettiği "Bayan Austen'ın yumuşak gözlerinde parlayan görüşleri izlemem" gerektiğini de öğütlemişti. "
Lewes, Charlotte'a ifadelerinden de açıkça belli olduğu gibi hayran olduğu Austen'ı okuyup feyz almasını önerir. Charlotte merak eder ve yine yazar olan kız kardeşleri Anne ve Emily'le Austen'ın eserlerini okurlar. Charlotte günlüğünde kendisinin, Anne ve Emily'nin de Austen'la ilgili düşüncelerine yer verir. Düşünceleri beni oldukça şaşırttı bu arada :)
Charlotte Bronte Hayatı ve Eserleri yazımda Charlotte'ın da kız kardeşleri gibi erken yaşta vefat ettiğinden bahsetmiştim. Charlotte vefat edince onun hakkında bir kitap yazmak yine George Henry Lewes'a nasip olmuş.
Tam hayat çok garip dediğiniz yerde bir şey daha keşfediyorsunuz. Syrie James yani Charlotte'ın Günlüklerini derleyen yazar, kitabın girişinde günlüklerin bulunuş aşamasını, sonra bu günlüklerin Charlotte'a ait olduğunun kanıtlanma aşamasını anlatıyor. Sürece dahil olan yazarın güncelerle ilgili hevesini ve sevgisini hissedebiliyorsunuz. Sonra kitabın arkasını çevirdiğinizde şöyle bir cümle görüyorsunuz: "Jane Austen'ın Kayıp Anıları'nın yazarı Syrie James, bu kez Charlotte Bronte'nin Gizli Günlükleri'yle titiz bir araştırma sonucu elde edilmiş tarihi gerçekleri kurguyla ustaca birleştiren, son sayfaya dek merak uyandırıcı olmayı başaran bir romana imza atıyor."
Yolları hiç kesişmemiş, hiç tanışmamış, hatta aynı zaman diliminde bile yaşamamış bu iki kadının yolu bu kez başka bir yazarda kesişiyor. Ne dersiniz, tarih gerçekten tekerrür ediyor olabilir mi?
Jane Austen'ìn Kayip Anilari'nì okurken Syrie James'in kurgusunu çok sevmiştim. Bu kitabını da çok merak ediyorum. Yorumun için tesekkurler :)
YanıtlaSilBu akşam kitapla ilgili yorumumu da gireceğim, açıkçası ben çok beğendim üslup ve işleyişi, çok da etkilendim :) Teşekkürler ^^
Sil