3 Ocak 2014 Cuma

Eskiden Bunları İzlerdik: Çocukluk Filmlerim


Ben çocukken en büyük keyiflerden biri Parliament Sinema Kulübü Pazar Gecesi sinemasıydı. Her Pazar değişik filmler olurdu. Hala dinlediğim Karla Bonoff'un söylediği  ALL MY LIFE da Parliament Sinema Kulübü'nün müziğiydi. Tabi çocukluk filmlerim Pazar gecesi sinemasından ibaret değildi ancak o dönemden bahsederken, araya sıkıştırma ihtiyacı hissettim. İzlediğimiz tüm filmleri abimle izlerdik, zaman zaman da kuzenimle.

Sabahtan akşama kadar (okul dışında) sokakta oynardık; akşamları ise eğlencemiz buydu. Peki bu yazıyı yazmak nereden aklıma geldi? Birkaç ay önce abimle nostalji yapıp Beter Böcek'i tekrar izledik. Çocukluğumuzda en sevdiğimiz filmlerden biriydi. Sonra böyle bir yazı yazmaya karar verdim. Üstünkörü ilk aklıma gelenlerden bir liste yaptım. Bakalım çocukken defalarca neleri izlemişiz...


BETER BÖCEK (Beetle Juice) 1988

Genç çift araba kazası geçirirler. Kendilerine geldiklerinde evlerindedirler, farkında olmadıkları şeyse ölmüş olduklarıdır. Hayalettirler ve evlerinde mahsurdurlar. Evden dışarı çıktıklarında çöl gibi bir yere düşerler ve onları dışarı çıktıkları an öldürmek üzere bir yaratık vardır, korkuyla eve geri dönerler. Derken eve sonradan görme bir aile taşınır. Anne tam bir ne oldum delisidir, baba da onla benzerdir. Ancak kızları ailesinin bu tavrından oldukça rahatsız, daha içine kapanık gothic bir tiptir... Bizim çift bu aileyi evlerinden kovmak için çabalarlar, korkutmaya çalışırlar, kız da onlara ortak olur başaramayacaklarını anladıklarında ise profesyonel yardım almak üzere Beter Böcek'e başvururlar. Bunun için 3 kere "beter böcek" diye seslenmek gerekir :)




 Eskiden izlediğimde çok ama çok sevdiğim filmlerdendi. Zaten bu yüzden karar vermiştik tekrar izlemeye. Döneme göre efektleri ve görselliği çok güzel filmin, bunu kabul etmek lazım. Ancak izlediğimizde şunu dedik :)  Bazı filmler döneminde güzel ve o zamanda kalmalı. Çünkü şu zamana göre basit kaldı biraz.


SUPER MARIO KARDEŞLER (Super Mario Bros) 1993

Bu film ilk üstünkörü yaptığım listede yoktu.
Nasıl aklıma gelmemiş çok ama çok şaşırdım. Ben bu yazının ilk taslaklarını hazırlarken abimle Beter Böcek'teki vücudu kocaman kafası küçücük adamdan bahsederken bir anda Super Mario Bros filmi geldi abimin aklına. Ben de hemen bu listeye aldım çünkü o da defalarca izlediklerimizden :) Ve o heyecanla hemen filmi indirdik ve bu yazı taslaktayken izledik :)




 Mario ve Luigi aslında sıradan tesisatçılardır. Ancak arkeolojik kazılar yapıp
dinozor kemikleri bulan bir kızla tanıştıklarında hayatları değişir ve Koopa’nın kaçırdığı kızı yani prensesi kurtarmaya çalışırlar. Bir yerden tanıdık geldi mi? :) Tabi ki oyundan :p
 Zevkli bir film, hala. :) 


GELECEĞE DÖNÜŞ (Back to the Future) 1985
GELECEĞE DÖNÜŞ 2 (Back to the Future Part II1989 
GELECEĞE DÖNÜŞ 3 (Back to the Future Part III1990
En sevdiklerimden ^^
Beter böceği izledikten uzun bir süre sonra abime bu yazıdan bahsettiğimde listemdeki filmleri saydığımda bu filmin adını duyunca koşarak bilgisayarın başına gitti. Baktım ki üçlemeyi indiriyor :P Önce filden bahsedeyim: Lise öğrencisi Marty McFly ve çılgın deneyleriyle tanınan profesör çok iyi arkadaştırlar. Bir gün profesör zaman makinesini icat eder, daha ikili makineyi deneyemeden Marty o anki acil bir olay sonucu yanlışlıkla geçmişe gider. 



İlk filmde geçmişe giden ikili
 2. filmde gelece giderler,
 3. filmde ise  vahşi batıya :)




 Yıllar önce izlediğim filmden aklımda kalan en net şey  uçan kaykaylardı tabi ki :)  Kendi devrinde kaykay sürmeye bayılan Marty geleceğe gittiğinde uçan kaykayları görüyor. Bu arada yıl 2015’ken :)
Bir sene daha dayanın. Bir sene sonra uçan arabalarımız ve uçan kaykaylarımız olacak, heyoo ^^

P.S: Bir de bol bol Nike reklamı varmış seride :p

Seride en çok sevdiğim şeylerden biriyse 3 filmin çıkış yılları farklı olmasına rağmen birbirleriyle sıkı sıkı bağlı olmasıydı. Yani Bir filmdeki ipucunun başka bir filmde karşımıza çıkması.  Üç filmin  kadrosunun hemen hemen aynı olması da beni  gülümsetti. Bu filmin yaşı yok sanki, yeniden heyecanla izledim ve tekrar tekrar beğendim :) Arada açılıp izlenecek cinsten. Zevkle ve gülerek izledik :)




MASKE (The Mask) 1994
Bu filmden bahsetmezsem zaten olmaz. Çocuk yaşlarımızda Jim Carrey'i ilk tanıdığımız filmlerden, bir de Salak ve Avanak vardı. Köpeğiyle birlikte yaşayan gariban banka memuru Stanley Ipkiss bir maske bulur ve bu maskeyi takınca doğaüstü güçlere sahip olur.  Kötülüklerle savaşan bir kahraman haline gelen Stanley, maskeyi isteyen başka birinin hedefi haline gelir ve olaylar olaylar. 



Klasik süper kahraman filmlerinin yanında çok daha eğlenceliydi. Şu an izlesem ne hissederim bilmiyorum ama izlemeyi düşünüyorum tekrar :) Unutmadan, bir de çizgi filmi vardı. Sabah erkenden kalkıp izlerdik. Çizgi filmi de çok güzeldi...




GREMLİNLER (Gremlins ) 1984
GREMLİNLER 2 (Gremlins 2: The New Batch) 1990
Bu iki film de yine defalarca izlenenlerden :) Minicik sempatik yaratıklar. Görenlerde evde besleme isteği uyandıracak cinsten hem de . Bu sempatik yaratıkların tek kusuru var suyla temas ettiklerinde gerçekten yaratığa dönüşüyorlar :) Bakalım suyla dönüşünce diğer gremlinleri de dönüştürmeye çalışan bu yaratıklar nasıl durdurulacak.



 Sonunda nasıl kurtulduklarını da hala hatırlıyorum :)
Aradaki farka dikkat! :p
Bu filmi de yeniden izleyebilirim.


  
JUMANJİ (1995)
Diğer filmlere göre bana nispeten  daha yeni gelen filmlerden. Alan babasının şantiyesinde toprağa gömülü bir oyun bulur. En yakın arkadaşı Sarah ile bu oyunu oynarlar. Jumanji adlı oyunun en önemli özelliği yaptığın hamlelerde verilen cezaların gerçeğe dönüşmesidir. Alan tropikal bir ormana hapsolur. Oyun aslında 4 kişiyle oynanmaktadır. Yıllar sonlar Allanların evine taşınan biri kız biri erkek 2 kardeş bu oyunu bulur ve oynarlar böylece 4 oyuncu tamamlanır ve Alan geri döner. Her şeyi eski haline getirmenin tek yolu oyunu bitirmektir. Sarah'yı bulmalı ve oyunu tüm cezaların üstesinden gelerek bitirmelidirler :)  



Severek izlediklerimizdendi. Şu an izlesem ne derim bilmiyorum ama o dönemde bize hitap eden filmlerdendi.



POLİS AKADEMİSİ (Police Academy) 1984-1994
7 filmlik bir seri. Bu filmi genelde ailecek izlerdik. Polis Akademisinde geçen, haşarı polislerin maceralarını anlatan filmler. Çok ama çok eğlenceliydi. Şapşallıklarına bayılırdık. Mahoni’yi hala hatırlarım :p Fark ettim ki bahsettiğim tüm filmler fantastik özelliği olan filmlermiş. Bu seri hariç :)
Ne olacağım o zamanlardan belliymiş diyorum :p
---
Şimdilik listem böyle. Aklıma gelen olursa bu yazımın #2 numaralısını da yazabilirim. Bunların içinde izledikleriniz elbet vardır, sizin aklınızda kalanlar neler? Ya da böyle unutamadığınız çocukluk filmleriniz var mı? :)
 Herkese nostaljik günler :)


6 yorum:

  1. Parliament Sinema Kulübü çok iyi hatırlıyorum. Sırf All My Life'lı girişi izlemek bile heyecan vericiydi.
    Yazın sayesinde ben de geriye dönüş yapma fırsatı buldum. Back to the Future en çok sevdiğim serilerden biridir. Hala zaman zaman açıp izlerim.
    Mask için de durum farklı değil.
    Gremlinslerin tiplerini unutmak kolay değil zaten. Ayrıntılarını pek hatırlamıyor olsam da ana hatlarıyla hala hatıralarımda yerini koruyor.
    Jumanji'yi de çok severim ama bu yazıda en çok Polis Akademisini gördüğüm için sevindim. Unutmuşum resmen böyle bir serinin varlığını. Nasıl unuttum bilmiyorum ama hatırlattığın için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ortak bir dönem, ortak zevkler, ortak filmler :) Güzel yorumun için teşekkürler ^^

      Sil
  2. Evde tek başına da olsaymış tam olurmuş, çok güzel bir liste. Ne izlenirdi.. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle olmalıymış :) Bebek firarda da var aklımda aslında. O ve Evde Tek Başına gibi filmler gruplanıp tekrar yazılabilir ^^ O dönemdeki kısıtlı eğlencelerimizdendi bu filmler, o yüzden yerleri ayrı :)

      Sil
  3. Harika bir yazı olmuş. Bütün filmleri izlemesi bir harikaydı. Favorilerim Jumanji, Mask ve Gremlinlerdir. :) Gremlinleri izlerken o yaşlarda korktuğumu hatırlıyorum. Ama aslında çok sevimli yaratıklar gremlinler.. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim :) Tabi suyla temas etmedikçe sevimliler :p

      Sil