23 Eylül 2013 Pazartesi

Anime Nedir? Anime Hakkında Bilinmesi Gerekenler


Öncelikle eminim ki bir çoğumuz anime izlediğimiz, izlemiş olduğumuz halde bunun farkında değiliz. Şeker Kız Candy, Heidi, Sonic X, Pokemon, Kaptan Tsubasa, Digimon, Bakugan, Beyblade, Ay Savaşçısı  izlemeyen çok az kişi vardır herhalde. –Blog ikizim bu aralar sardı, Pokemon’u yeniden izliyor:p-  Buna rağmen bu yaşımızda anime izlediğimizde çocuklukla suçlanıyor, gülüşmelere maruz kalıyoruz. Bana “Sen hiç büyümeyecek misin? Çizgi film mi izliyorsun?” dendiği bile olmuştu.    Tabi, bunu diyen kişiler muhtemelen animenin ne demek olduğunu bilmeyen insanlar.  O zaman bakalım anime neymiş?


Anime, Japon çizgi filmlerine verilen isimdir ve Fransızca animasyon sözcüğünün Japonca’ya kısaltılıp geçmesiyle oluşmuştur.
Genelde bir manga serisinin –ki uzun bölümler sürdükten sonra-  televizyona ya da sinemaya uyarlamasıyla oluşurlar. Fakat Tv veya sinemada yayınlanmak yerine, OVA denen videolar olarak da piyasaya sürülebilirler. Manga’dan animeye geçtikten sonra oyunları yapılır sonra muhtemelen dizi /film gelir arkasından geleneksel olarak… Tabi bunun olması şart değildir, olabilir.  Animeler el çizimi ya da bilgisayar çizimi olabilirler, ancak el çizimleri her zaman daha hoştur bana göre.  
Anime olgusu Osamu Tezuka amcanın gençken kamerasıyla küçük animasyonlar çekmesiyle başlamış ve Osamu amcanın Walt Disneyt karakterlerinden inanılmaz etkilenmesi animelerdeki kocaman gözler, incecik bel ve upuuzun bacaklarla kendini göstermiştir.  

Animeler bizim anladığımız anlamda çocuklara hitap eden çizgi filmler değildir. Hemen her yaşta insana göre türleri olan ve her türde konusu olabilen geniş bir alandır aslında. Benim animeleri bu kadar sevme nedenlerimden biri de bu konu ve içerik sınırsızlığıdır. Her konuda olabilir, karakterler her şeyi yapabilirler, her şeye abartılı tepkiler verirler... Öyle sınırsız, özgür ve cazip bir alan…


 ANİME TÜRLERİ 
Anime çok geniş bir alan demiştik, bu nedenle çok fazla anime türü var bu nedenle başlıca animelerden bahsedeceğim. 

Shounen: Kelime anlamı erkek demektir. +13 erkekleri hedefler. Macera, dövüş ve yer yer komedi içeir. En çok bu türde manga ve anime serisi vardır. Genelde üstün özellikleri olan seçilmiş bir kişi üzerinden döner.  Kan ve şiddet içerebilir. 

Örnek: Naruto


Shoujo: Kelime anlamı genç kıztır. +13 kızları hedefler. Genellikle romantizm içerir, ara ara aksiyon ve komediye de yer verir.

Örnek: Magic Knight Rayearth



Seinen: Kelime anlamı yetişkin demektir. +17 erkekleri hedefler.  Dram, aksiyon, dövüş, cinsellik içerebilir. 

Örnek: xxxHolic


Josei: +17 bayanları hedefler. Daha çok dram, cinsellik, romantizm içeren türdür. 

Örnek: NANA



Yaoi: Konusuz,  anafikirsiz demektir. Erkek erkeğe eşcinsel aşkları ele alır. 

Örnek: Ai no Kusabi   


Yuri: Kadın Kadına eşcinsel aşkları ele alır. 
Örnek: Kannazuki no Miko   


Shonen ai: Erkek erkeğe romantik aşk/sevgi ele alır. Cinsellik çok enderdir. Başka türlerle birlikte olarak yapılabilir. 
Örnek; Kira Papa 



 Shoujo Ai: Kadın kadına romantik aşk/sevgi ele alır.
Örnek: Revolutionary Girl Utena   



Hentai: Oldukça ağır ve sapıkça cinsel öğe ve sahneler içeren türdür. 
Örnek: Bible Black     




Mecha: Gelişmiş robot ve makinelere odaklı türdür. Dev savaş robotları, gelişmiş uzay gemileri, bu araçları kullanan pilotlar, uç bilim kurgu öğeleri içerir.  En çok tutulan türlerden biridir. 
Örnek: Neon Genesis Evangelion  



 Harem/Reverse Harem: Bir erkek etrafında bir çok kız (harem) veya bir kız etrafında bir çok erkek (reverse harem) şeklinde yapılan animelerdir. 
Örnek: Kanon 



Kodomo: Çok küçük çocuklar için hazırlanırlar.
Örnek: Doraemon  


Doujinshi: Anime hayranlarının kendi ürettikleridir. Genelde yan hikaye şeklinde olurlar.  

 Animeler bu  türleri tek olarak kullanabilir veya 2 yada bir çok türü birleştirerek de konu işlemek oldukça yaygındır.  Ayrıca hedef olan yaşlar tarafından izlenmek zorunda değildiler... 

9 yorum:

  1. Anime vazgeçilmezlerimdendir :) Bu yaşımda hala Pokemon seyrettiğime göre animeyi sevdiğim su götürmez bir gerçek :)) Keza mangada öyle. :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hahaha ikiz bilmem mi :p Her indirdiğin animeden sonra bana dosya fotoğrafı yolluyorsun sevinçle :P <3 Kalp!

      Sil
    2. Hahaha :) I <3 Anime :) kalp :)

      Sil
  2. Anime türlerini de öğrenmiş oldum böylelikle, yazı için çok teşekkürler <3 :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim, yorum için teşekkür ederim, beğenmene sevindim :)

      Sil
  3. Güzel bir yazıydı bence Hentai için High School dxd örnek verilebilir . Ergenlik dönemimde izlemiştim .-.

    YanıtlaSil