1 Mayıs 2016 Pazar

Renklerle Diyet - İpek Ağaca Özger


Merhabalar :) 
Yaz geldi! Malum Serdar Ortaç albüm çıkarmadan, Sibel Can'ın yeni diyeti paylaşılmadan yazın geldiğini tam olarak söyleyemeyiz. :)
Yaz geldikçe insanlar fazlalıklarının daha bir farkına varır ve türlü yöntemlerle onlardan kurtulma telaşına girerler. 
Son dönemlerde dönemsel diyetlerdense sağlıklı beslenmeyi hayat tarzına çevirmek de konuşulan konulardan biri. Bu süreçte sağlığınızı da korumak bence de önemli. 

Bu ahval ve şerait adında size bir kitaptan bahsedeceğim. Renklerle Diyet. Yazarı ise Uzman Diyetisyen İpek Ağaca Özger. 



Kitabın dayandığı temel besinlerin renklerinin belli şeyler ifade ettiği ve beslenmede belli boşlukları doldurduğu üzerine. Besinler renklerine göre kategorize ediliyor. 
Örneğin; kırmızı besinler kanser ve kalp hastalıklarına karşı koruyucudur, 
turuncu meyve ve sebzeler görme sağlığını ve bağışıklık sistemini destekler,
yeşil meyve ve sebzeler kansere, kalp hastalıklarına karşı koruyucudur, bağışıklığı destekler, 
mor sebze ve meyveler kalp hastalıkları, felç ve kansere karşı koruyucudur, hafızayı güçlendirmeye, yaşlılığı geciktirmeye yardımcı olur,
beyaz meyve ve sebzeler sindirim sistemini ve bağışıklık sistemini güçlendirir. 



Kitap bu renklere göre bölümlere ayırılmış ve bu renklerdeki meyve ve sebzeler nelerdir, diğer faydaları nelerdir, beslenmeye bu besinleri katmanın önemi nedir, sadece bu renkleri içeren özel tarifler yelpazesinde bilgiler sunulmuş. 

Kitap boyunca vurgulanan şeylerden biri de bu rekleri gökkuşağı gibi düşünürsek gün boyunca tüm renkleri tüketmemiz yani bir günde gökkuşağının tüm renklerini beslenmemize katmamız. Bu yüzden kitabın son bölümü de renkli tarifler içeriyor. 


Kitabın tasarımını ve anlatış tarzını da sevdim. Cıvıl cıvıl, rengarenk, renklere göre ayrılan bölümler sayfa kenarını da renklendirmiş, neşeli, sıkmadan bilgilendirmeye çalışan bir havası var. 

Porsiyon miktarının nasıl ayarlanacağından günlük olarak meyve/sebze tüketiminin nasıl arttıracağına dair tüyolara kadar birçok bilgi içeriyor. 

Tarifleri inceledim hatta birkaçını da denedim. :) Bazen insana o kadar ütopik tarifler veriliyor ki o malzemeleri bulmak bir yana ismini ilk kez duymuş oluyorsunuz -_- 
Ama bu kitaptaki tariflerin birçoğunu kolaylıkla deneyebilirsiniz, bir kısmı eldeki malzemelerle yapılıyor, bir kısmının yapması oldukça kolay. Sağlıklı beslenme dışında, mutfağı şenlendireyim farklı bir şeyler deneyeyim diyen bendeniz gibi insanlar için de hoş. Çilekli ıspanak salatası gibi daha önce yan yana yemeyi düşünmediğiniz şeylere dair tarifler de içeriyor. 


Benim henüz yapamadığım denemek istediğim tarifler de var. 

Kısaca ben bu kitabın ismi Renklerle Diyet olmasına rağmen daha çok sağlıklı beslenme tüyoları veren bir kitap olduğunu düşünüyorum. Mutfağınıza, beslenmenize bir farklılık, renk katmak istiyorsanız deneyebilirsiniz. 

Sevgiler :*

Bu yazıyı "benherneysemo.blogspot.com" dışında herhangi bir blog/forum/internet sitesinde okuyorsanız, şahsımın bilgisi dışında ÇALINMIŞ DEMEKTİR!!!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder