Başlıkta yazdığım soru hâlâ geçerli. Siz hiç kokulu Sherlock Holmes kitabı okudunuz mu? Bu yazıda hem bu soruya değineceğiz, hem de Yakamoz Yayınları'ndan çıkan Sherlock Holmes kitaplarının sıralamasından bahsedeceğiz.
Arada bazı yayınevlerine özel okuma sıraları yazdığımı biliyorsunuz. Bu kez sıra Yakamoz Yayınları'nda. Bir markette rastladım Yakamoz'un Holmes'larına. İnceledim, üşenmeden tek tek resimledim. :p
Yakamoz Yayınları seriyi kendinden ayraçlı ve kokulu basmış. Ayraçlar kitapların kapak rengine göre renklendirilmiş ortasında Sherlock'un siyah silueti olan madalyonlar gibi. Fena bir düşünce değil. Ayrıca kapağın altındaki ara sayfa da dış kapakta kullanılan renge göre ayarlanmış. Bu da hoş, baskı da güzel.
Ve bu kitaplar kokulu! Yakamoz Yayınları kokulu kitaplar basmayı seviyor. Bazı hikayelerde, masallarda bu güzel bir düşünce olabilir. Ama klasik polisiye bir seri neden kokulu olur ve bu seri ne kokar? Bir arkadaşımın fikri pipo kokusuydu :) Ama epey koklasam da ayırt edici bir koku alamadım. Hatta biraz köhne bir koku geliyordu. 221B'deki dairenin kokusu olmasın bu :) Bekar evi kokusu :p
Ya sizce?
Bu konuyu geçip gelelim sıralamaya. Kitapların içindekiler kısmına baktıkça şaşkınlığım iyice arttı.
Genel bir bilgiyle başlarsak Sherlock Holmes Serisi 4 Roman ve 56 Hikaye'den oluşur. İlk okunacak kitap ise Sherlock Holmes ve John Watson'ın tanışmalarını ve ilk maceralarını anlatan Kızıl Dosya (Kızıl Soruşturma) isimli romandır. Ardından Dörtlerin İmzası (Dörtlerin İşareti - Dörtlerin Esrarı) isimli roman gelir.
Kızıl Soruşturma romanı bu seride kırmızı renkli "Gizemli Suçların Peşinde" isimli kitapta bulunuyor. Yani bunu ilk kitap olarak kabul edebiliriz. İçindekiler kısmında Kızıl Soruşturmadan hemen sonra gelen hikayeler ise romanları da sayarsak 10- 13 ve 11. sıraya denk geliyor.
2. sırada okunması gereken Dörtlerin Esrarı isimli roman, mavi renkli olan "Görünmez Gerçeklerin Ötesinde" isimli kitapta. Sonrasında gelen 4 hikaye ise okuma sırasında 3-7-5 ve 6. sıraya denk geliyor. Evet iş gittikçe karmaşıklaşıyor.
Sıralamada 12. ve 14. olarak okuması gereken hikayeler yeşil renkli "Saklı Gerçeklerin Gölgesinde" isimli kitapta. Buradaki roman ise Baskerville'lerin Tazısı (Baskerville'lerin Köpeği) 3. roman, okuma sırasında ise 25. sırada okunması gereken macera.
Turuncu renkli "Esrarengiz Suçluların Ardında" isimli kitapta ise roman bulunmuyor. Oradaki hikayeler ise okuma sırasında 24, 30, 9, 20, 28, 8, 27, 38 ve 39. sırada bulunuyor. Kafanız yeterince karışmadı mı? O zaman devam edelim.
Son roman "Korku Vadisi" ise mor renkli "Şüpheli Tavırların İzinde" isimli kitapta. Korku Vadisi okuma sırasında 40. sırada okunmalı. Ardından gelen hikayeler ise 52 ve 4. sırada.
Sonuç olarak gördüğünüz gibi Yakamoz Yayınları'nın 5 kitaplık Sherlock Holmes serisi tüm romanları içeriyor ve BAZI hikayeleri içeriyor.
Ayrıca yaptıkları sıralama gördüğünüz gibi okuma sırasına hiç uymuyor, oldukça karmaşık.
Seriyi aldıysanız buradaki numaralara uyarak okuyabilirsiniz.
Sürç-ü lisan ettiysem affolmaya, lütfen uyarınız :)
Sevgiler. ^^
Bu yazıyı "benherneysemo.blogspot.com.tr" dışında herhangi bir blog/forum/internet sitesinde okuyorsanız, şahsımın bilgisi dışında ÇALINMIŞ DEMEKTİR!!!