8 Ağustos 2016 Pazartesi

Başka Yazarlar Tarafından Yazılmış Sherlock Holmes Kitapları #1 (Martı Yayınları)



Merhabalar,
Uzun zamandır, hem de çok uzun zamandır aklımda olan ama vakitsizlikten bir türlü tamamlayamadığım bir yazıyla çıkageldim. Sherlock Holmes Kitapları Okuma Sırası isimli yazıyı yazdığımdan beri okurların bir çoğunun kitaplar konusunda kafasının karışık olduğunu gördüm. Sherlock Holmes serisinin yaratıcısı ve yazarı Sir Arthur Conan Doyle'dur. Ancak Sherlock Holmes'ün yayınlandığı dönemden beri çok sevildiğini ve halka mal olduğunu da biliyoruz. Hal böyle olunca 4 Roman, 56 Hikaye insanlara yetmemiş olacak ki farklı farklı yazarlar da ellerine kalemlerini alıp yeni Sherlock Holmes hikayeleri yazmışlar. Bir yandan elimden geldiğince soruları yanıtlamaya çalışsam da  diğer yandan ayrıntılı bir şekilde bu kitaplardan bahsetmek istiyordum. Ancak kitaplar çok olunca tek bir yazıda yazmanın imkansızlığını gördüm ve yayınevi yayınevi bölmeye ufak ufak gruplamaya karar verdim. Arayı çok açmadan kısa aralıklarla yayınlayacağım. Ayrıca Sherlock Holmes üzerine yazılmış kitaplardan ve Sherlock Holmes gibi düşünmek üzerine yazılmış kitaplardan bahsettiğim iki ayrı yazı daha yayınlayacağım. 

Bu girizgahtan sonra ilk olarak Martı Yayınları'nı seçtim. 
Martı Yayınları orijinal seriyi başarılı bir şekilde basan yayınevlerinden biri. Bunun dışında farklı yazarlar tarafından yazılmış iki adet Sherlock Holmes serisi yayınlıyorlar. Biri daha genç/çocuk seviyesinde, diğeri ise yetişkin okurlar için. 

SAM SICILIANO
Martı Yayınları bu yazarın kitaplarını geçtiğimiz yıl basmaya başladı. Yazar klasik Holmes&Watson çiftinin dışına çıkarak olaylara Holmes'un kuzeni Henry ve onun eşi Michelle'i de ekliyor. Ve birlikte bir maceraya atılıyorlar. Henry, John'dan pek hoşlanmıyor. Ben de bu durumdan hoşlanmıyorum. 

Yazarın Sherlock Holmes üzerine dört adet kitabı var, bunlardan iki tanesi çevrildi. Diğerleri de çevrildiğinde bu yazıyı güncelleyeceğim. 

Şimdi kitapları sıralayalım. 

Örümcek Ağında Dans (The Web Weaver)


Dünyanın en ünlü dedektifi geri dönüyor... Herkesin fakir kılığında katıldığı bir sosyete partisinde bir Çingene ortaya çıkar ve insanlara lanetler savurur. Bir süre sonra davetlilerin başına esrarengiz olaylar gelmeye başlar. Bu kişilerden biri olan Donald Wheelwright, kanla yazılmış bir tehdit mektubu alınca meşhur dedektif Sherlock Holmes’a başvurur. İşin içine Wheelwright’ın örümcek korkusu ve güzel karısı Violet de girince olay çok daha gizemli bir hal alır. Sherlock Holmes’un kuzeni Henry Vernier ve onun karısı Michelle’in anlattığı bu bilinmeyen hikaye, dahi dedektifin hayranlarını yepyeni bir maceraya davet ediyor.

Karanlık Mirasın Laneti (The Grimswell Curse)


“İnsanoğlu, karanlığını gittiği her yere götürür.”
Grimswell’lerin yaşayan son üyesi ve ailenin kaderini belirleyecek olan Rose Grimswell, Lord Frederick Digby’yle olan nişanını bozduğunda endişeli nişanlı, Sherlock Holmes’a başvurur ve kızın ailesine ait eski malikâneyi ziyaret ederek bu ani fikir değişikliğinin nedenini bulmasını ister. Rose’un evlenmekten vazgeçmesinin asıl sebebi bilinmemekle birlikte en kuvvetli ihtimal, efsanevi Grimswell Laneti’yle bağlantısının olup olmadığıdır. Acaba bu ne tür bir lanettir ve ailenin vârisi olan genç kızla ne gibi bir ilgisi vardır?
Dâhi Dedektif Sherlock Holmes, kuzeni Doktor Henry Vernier ve Henry’nin eşi Michelle’le birlikte bu sorulara yanıt bulmak üzere malikânedeki araştırmalarına henüz başlamışken, ürkütücü köpeğiyle bozkırda beliren gizemli bir figür, esrarengiz vakaya dahil olur ve işin seyrini beklenmedik bir anda tamamen değiştirir.

The White Worm (Henüz Çevrilmedi)


The Moonstone's Curse (Henüz Çevrilmedi)


Diğer yazara geçelim. 
TRACY BARRETT
Bu hikaye Sherlock Holmes'un torunlarını konu alıyor. Dedelerinin Çözülmemiş Davalar Defteri'ndeki olayları çözen dahi iki kardeşin hikayesini anlatan kitaplar yazıyor yazar. Yani Sherlock Holmes'un 21. yy ve küçümen versiyonu. Bu kitaplar  biraz daha çocuklara/gençlere hitap ediyor. Neyse ki ben bu tarz kitapları okumayı da severim. Kitaplar ciltli basılıyor. Ve Martı Genç'ten çıkıyor. Dört kitaplık serinin tamamı çevrildi ve yayınlandı.
100 Yıllık Sır (The 100 Year-Old Secret)
"Eğer o gün o Oyun'u oynamasalardı ve Xena o gizemli notu beş dakika sonra okusaydı belki tüm bunlar başlarına gelmeyecekti. Fakat iş işten geçmiş, artık olanlar olmuştu…"
Amerika'dan gelip Londra'ya yerleşen Xena ve Xander Holmes kardeşler, burada çok sıkıcı bir hayat süreceklerini düşünürler.
Fakat bir gün öğleden sonra ellerine geçen gizemli bir notla kendilerini büyük büyük büyük babaları Sherlock Holmes'un sonlandıramadığı bir vakanın tam ortasında bulurlar.
Bu not ve ardından yaşanan olaylar sayesinde hayat artık onlar için çok daha heyecanlıdır…
21. yüzyılın iki dâhi çocuğu Xena ve Xander kardeşler, acaba Sherlock Holmes'un yarım bıraktığı bu araştırmayı tamamlayabilecekler midir?

Kara Tepenin Laneti (The Beast of Blackslope)


Dâhi Dedektif Sherlock Holmes'un Heyecan Dolu Hikâyeleri Bu Muhteşem Seri Sayesinde Yeni Nesillerle Buluşuyor...
Xena ve Xander kardeşler, huzur dolu Blackslope kasabasında geçirecekleri tatil için oldukça sabırsızlardır.
Fakat uzun zaman önce kasabaya büyük korku saçan dev canavarın tekrar ortaya çıkmasıyla, iki küçük dedektif kendilerini çözülmesi imkânsız gibi görünen bir olayın içinde bulurlar.
Xena ve Xander'in örnek aldıkları büyük büyük büyük babaları Sherlock Holmes, korkunç Blackslope canavarıyla ilgili yaklaşık yüz yıl önce bir araştırma yapmıştır. Acaba bu araştırma, 21. yüzyılda geçerliliğini yitirmiş midir? Yoksa dedektif kardeşler, Sherlock Holmes'un onlara tuttuğu ışık sayesinde sonuca ulaşıp, kasaba halkını bu korkunç canavarın lanetinden kurtarabilecek midir?

Zamanın Eskitemediği Dava (The Case That Time Forgot)

Dahi dedektif Sherlock Holmes'un çözülemeyen kayıp tılsım dosyası tozlu raflardan gün yüzüne çıkıyor...
Xander, eski Mısır tanrısı Thoth'a ait gizemli bir tılsım ve onun her elli yılda bir zamanı durdurabilme gücü hakkında bir efsane duyar. Üstelik o efsunlu güne sadece bir hafta kalmıştır!
Fakat tılsım yıllar önce Londra'daki bir müzede kaybolmuş, büyük büyük büyük babaları Sherlock Holmes bu davayı sonuçlandıramamıştır.
Xena ve Xander kardeşler yarım kalan davayı tamamlamaya karar verirler. Fakat bu maceraya atıldıklarında, hâlâ tılsımın peşinde olan gizli düşmanların varlığından habersizlerdir!
İki kardeş, Sherlock Holmes'un bile çözemediği, tehlikelerle dolu bu davanın üstesinden gelebilecek midir?

Kayıp Varisin İzinde (The Missing Heir)
Dâhi Dedektif Sherlock Holmes'un Çözülemeyen Kraliyet Gizemi Dosyası Aydınlatılmayı Bekliyor… 
Xena ile Xander kardeşler, utangaç sınıf arkadaşları Alice'in bir tahtın vârisi olduğunu öğrenirler. Büyük büyük büyük babaları Sherlock Holmes'un defterinde, Alice'in Borogovia prensesi olan büyük annesinin kaçırılmasıyla ilgili bazı şüphelerinin yer alması, iki kardeşin dikkatini çeker. Alice on üç yaşına bastığı gün taç giyecek ve resmi olarak krallıkta söz sahibi olacaktır.Fakat tam da törenin gerçekleşmesine birkaç gün kala ortadan kaybolur. Tüm deliller onun kaçırıldığına işaret etmektedir. Peki, SherlockHolmes'un defterinde yer alan notların bu kaçırılmayla bir ilgisi var mıdır? Xena ve Xander kardeşler, büyük büyük büyük babalarının izinden gidip, yıllar önce başlayan bu gizemi çözebilecekler midir?

Martı Yayınları'ndan çıkanlar bu kadar. Diğer yazı için arayı çok açmamaya çalışacağım.
Sevgiler. 


Bu yazıyı "benherneysemo.blogspot.com" dışında herhangi bir blog/forum/internet sitesinde okuyorsanız, şahsımın bilgisi dışında ÇALINMIŞ DEMEKTİR!!!

9 yorum:

  1. güzel bir konu daha açıklama için teşekkürler.ancak sizden uzun zamandır beklediğimiz Agatha christie ve Arsen lüpen konusunda bir konu açmayacak mısınız? yazacağım demiştiniz uzun zaman önce...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, yorumunuz için teşekkür ederim, çok yoğun bir yıl (hatta daha fazla) geçti, maalesef yeni yeni yazabiliyorum. Lüpen yazısının yarısından çoğunu yazdım, bitirmeye çalışacağım. İlginiz için teşekkürler:)

      Sil
  2. Her zamanki gibi harikasınız. Çok teşekkürler 😊

    YanıtlaSil
  3. Devamını dört gözle bekliyorum. :)

    YanıtlaSil
  4. Martı yayınları tarafından basılmış basılmış albino nun hazinesi isimli bir kitap da var yazarı Stuart Douglas onu da eklerseniz kusursuz bir yazı olur

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Bora Bayçora, ben bu yazıyı yazdığımda bahsettiğiniz kitap henüz çıkmamıştı ne yazık ki. :/ Martı Yayınları için #2 nolu yazı mı yazarım, bu yazıyı mı güncellerim emin değilim. Karar verdiğimde bu kitap da eklenecek, öneriniz için teşekkür ederim ^_^

      Sil
  5. yazının devamı ne zaman gelecek



    YanıtlaSil