24 Haziran 2016 Cuma

Aslında Biz Hep Belgesel İzleriz (*_*)


Belgesel deyince aklınıza ne geliyor? 
Kimi zaman hor görülen, üstelik kanallara ceza olarak verilen bir tür olageldi. 
Buna rağmen sosyal ortamlarda, iş görüşmelerinde prim yapmak amaçlı sevildiği de öne sürülür. Peki asıl yaklaşım ne bu durumda? 

Sıkı bir belgesel izleyicisiyimdir. Çoğu zaman bir şey izlemek istediğimde tercihimi bu yönden yana kullanırım. Sanırım bu aileden gelen bir şey. Çünkü bizimkiler de sadık birer belgesel izleyicisidirler ve çocukluğumdan beri ailecek severek izleriz. 

Oyy çok fena, 1000 yıllık geyiğe girdim. :)


Bak bu "Magazin de neymiş yahu, biz ailecek belgesel izleriz, çok kuuluuz..." muhabbetine döndü ama cidden durum bu.
Vay arkadaş, o kadar yapmacık görünüyor ki "Biz ne kadan belgesel izleriz^^" konusu, nasıl uygun bir dille anlatılır bilemedim. İnsan çırpındıkça batıyor. :)

En iyisi en baştan başlayayım. 


Biz çocukken bizimkiler bolca hayvanlar ailemi üzerine belgesel izlerlerdi, sorsanız benim çocukluğumu bilmezler ama hangi adam hangi belgesel programını sunmuş, favori hayvanısı hangisiymiş bilirler. -_- Özellikle Safari diye bir seri vardı, onu ayrı bir zevkle izlerlerdi. 
"Ben John Ross, bana katıldığınız için teşekkürler." :)


Resmi görünce üzerine bu yazıyı yazmadan duramadım :D

O zamanlar hatırladığım kadarıyla (en azından benim çevremde) oturup belgesel izlemek insanlara sıkıcı ve anlamsız gelirdi. Misafirlerimiz olduğunda o sırada belgesel açıksa tvde "Iyy bu ne ya..." ile başlayıp kendi ilgilendiği programın açılmasını talep eden bir replik girerdi araya. 

Elbette babam pazar günleri TRT'deki kovboy filmlerini izlerdi, bazı geceler annemin dizisinin gecesi olurdu ama en mide kaldırıcı belgeselleri yemek yerken bile izlediğimiz
 oldu zamanında :)

İnternetteki başlığıma da konu olan geyiğe sıkça denk gelmişimdir ama ben gerçek hayatta hiç duymadım. Karşıma düzenli bir şekilde belgesel izleyen kimse çıkmadı. Belki de insanları bu geyiklerle sıkan kişi bendim bu denklemde. -_- 

Ailemiz yüzünden kendimizce bir temel atmış bulunduk bir kere. Bu temelin üzerine abimle ben zamanla biraz daha farklılaşıp ilgi alanlarımız üzerine belgesellere yöneldik. İkimizin de favorisi Uzay/Evren/Bilim belgeselleri. Bu konuda bir yazı hazırlıyorum, taslaklarımda duruyor. Bizim bu gökyüzü, evren merakımız nasıl başladı bunun üzerine. İnşallah en kısa zamanda hayalimdeki teleskobu da alabilirim. ^_^ Evet, bir de teleskop alma hayalim var.

Özellikle zaman, evrenin tarihi, paralel evrenler, kara delikler konulu belgesellerin adı bile yetiyor izlemem için. 


Abimle izlediğimiz türün dışında zamanla annemle de birlikte izlediğimiz türler oturmaya başladı.  Annemle ikimizin ailedeki diğerlerinden farklı olarak sevdiklerimiz ise tarih belgeselleri, ülkeler/kültürler üzerine yapılan belgeseller ve biraz da gezi belgeselleri.

Uzay/Evren/Bilim, tarih, kültür belgeselleri dışında bendeniz hayatta kalma hileleri, acil durumlar, akıl oyunları, bak şu şunun püf noktası belgesellerini de çok severim. Bu arada kültür ve tarih belgeselleri konusunda biraz seçiciyimdir, özellikle kültür temelli olanlar konusunda. Dünya'nın tarihine, toplumların tarihine dair arkeolojik, jeolojik, antropolojik temelli belgesellere de zaafım var :) Ayrıca mesleğime dair belgeselleri de sıkça izliyorum. 


Bu yazıyı yazma nedenime gelince, bu güne kadar izlediğim belgesellere dair bloga pek bir şey yazmadım. Üzücü bir durum. O yüzden elimden geldiğince hem eskiden izlediklerim, hem de güncel izlediklerime dair bloga yazı yazmak istiyorum. Fotoğraflardan ilk bahsedeceğim belgeseller belli olmuştur zaten :) Bu süreçte eski, yeni, 500 yıl geçmiş üzerinden, bunu izlemeyen kalmamıştır demeden yazmak istediklerimi yazacağım. 

 Bu giriş yazısı da burada dursun, çünkü yorumladığım belgesellerin yorumlarının linkini bu yazının sonunda toplayayım diyorum. 

Ne dersiniz?
Belgesel izlemeyi sever misiniz? 
Ne türleri seversiniz, hangilerinden nefret edersiniz? 

YORUMLADIĞIM BELGESELLER
Sistemi Kandır (Hacking The System)




Bu yazıyı "benherneysemo.blogspot.com" dışında herhangi bir blog/forum/internet sitesinde okuyorsanız, şahsımın bilgisi dışında ÇALINMIŞ DEMEKTİR!!!

7 yorum:

  1. bugün eskiden beri okuduğum bir çok blog yazarının artık yazmadıklarını gördüm. Ve üzüldüm. Sessizce gelip yorumlarınızı güzel yazılarınızı ve açıkçası yerinde tavsiyeleriniz den faydalanmaktayım ve farkettim hiç teşekkür etmemişim sizlere.Bunlardan biri de sensin. Çalışmalarına emeğine çok teşekkürler. yorum yazmasam da sürekli takip etmekteyim. umarım yazmaktan vazgeçmez ve emeklerinin karşılığını alırsın... Sevilay

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba:) İnsanlar bazen bekledikleri karşılığı alamadıklarını düşündükleri için, bazen hayat yoğunluğu nedeniyle yazmaktan kopabiliyor. Ben de geçtiğimizmiz yıl iş yoğunluğu nedeniyle istediğim kadar yazamadım ama artık daha aktifim. Bıraktığınız yorum çok anlamlıydı, çok teşekkür ederim ♡

      Sil
  2. Belgeseller candır ya ^^ Bende çok severim belgesel izlemeyi özellikle doğa belgesellerini su altı filan çok hoşuma gider.Tek sıkıntım evde sadece salondaki tv de belgesel kanalları var boş denk gelirse annemle izleriz.Uzay da sevdiğim bir konudur diğer yazılarını da merakla bekliyorum.Bu arada benimde yeni blogum var yolun düşerse beklerim :)
    https://devrik-cumleler.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belgeseller candır, kesinlikle *_* blogunuzu görmüştüm ama takip butonunu görememiştim, takipteyim ^_^ Hayırlı olsun. :)

      Sil
  3. Ya çok teşekkürler çok mutlu oldum :)

    YanıtlaSil
  4. Güzel bir makale, belgesel izlemeyi seven biri olarak hoşuma gitti. Takipteyim sizide blog sayfama beklerim .:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, sayfanıza uğrayacağım :)

      Sil