27 Nisan 2015 Pazartesi

Kore'de Yükselen Trend: Mukbang (Eating Show)


Gün geçmesin ki Kore'yle ilgili tuhaf bir trend görmeyelim. Son zamanlardaki trend ise Mukbang! Bu konuda ne zamandır yazayım diyordum, kısmet şimdiyeymiş. O nedenle yeni değil yükselen dedim. :p 
Mukbang nedir diye sorarsanız Korece yemek odası anlamına gelen ama daha çok ye-yayınlayı kast eden bir kelime. İnsanlar canlı yayında yemek yiyor, diğer insanlar ise bu sırada onları izleyip, yorumlar yazıyorlar; hatta site bünyesinde onlara 'balon'lar gönderiyorlar. Paylaşımcılar bir yandan yemek yerken, bir yandan da izleyicileriyle sohbet ediyorlar. Bu arada yanılmıyorsam bu balonlar paraya çevrilebiliyor.

Kulağa oldukça sapıkça geliyor ilk başta. :D  Birinin evinin içini gözetler gibi. Ya da birini duşta, uyurken gözetlemek kadar mahrem geliyor. Bazı kişiler bunun fetiş ya da sapıkça olduğunu düşünüyor bu nedenle.
Bazı kişiler internet nere gidiyor, insanlar artık ne paylaşacak bundan sonra kim bilir? şeklinde uç görüyor.
Kimisi bunun görgüsüzlük olduğunu düşünüyor. Sonuçta bu yiyecekleri alabilen var alamayan var.
Kimisi ise yalnız yemek yemekten hoşlanmayan kişilerin o kişileri izlerken yemek yediğini, böylece yalnız hissetmediklerini ya da diyet yapan kişilerin bu videoları izlerken nefsini köreltip, yemiş kadar olduklarını savunuyor. Aynı şekilde bu yemekleri alamayan öğrenciler vs. de bir şekilde o yemeklerden yemiş gibi hissedip mutlu oluyorlarmış. İlginç.
Çoğu kişi ise bu videoları izledikçe eğlendiklerinden, tatmin olduklarından, zevk aldıklarından bahsediyor. 
Yani bu durumu sapıklık mı yoksa doğal bir şey olarak mı göreceğiniz tamamen sizin bakış açınıza bağlı. 

Genelde bu yayınlar afreeca tv üzerinden yapılıyor. Ardından kullanıcılar kaydettikleri videoları youtube'a yüklüyor. Binlerce takipçisi olan bu kişilerin videoları 500 bin - 1 milyon kişi tarafından izleniyor, sektörü siz düşünün, ne paralar var. :D İşini gücünü bırakanlar var bu uğurda. :)

Bir çoğu işi profesyonelliğe dökmüş; sesleri düzgünce iletmesi için özel mikrofon sistemleri kullanıyorlar.

Senin yorumun ne derseniz bana çok çok çirkin bir şey olarak gelmiyor. Yani yadırgamıyorum ya da yargılamıyorum. Oturup bu videoları 1 milyona yakın kişi izliyorsa bir düşünmek gerekiyor sonuçta. 
İzlemek isteyip, zevk alan izlesin. Saçmalık olarak gören de izlemesin, bu kadar basit. 

Mukbang mantığını çözdüğümüze göre size ünlü bir kaç mukbang paylaşımcısını (ne isim vereceğimi bilemedim :D ) tanıtayım. Tanıtayım derken en ünlülerinden örnek vereyim. 



Bu isimlerden biri 밴쯔 (Youtube kanalına gitmek için isme tıklayınız). Kendisini her gün youtube kanalına tarih atarak bir mukbang videosu ekliyor. Oldukça fazla takipçisi ve izleyeni var. Diğer bu işin erbabları gibi :D yemek boyunca izleyicileriyle sohbet ediyor, bazen kendin pişir kendin ye seansı yapıyor. Kendisi yediklerini ekrandan da olsa izleyicilerine ikram etmesiyle ön plana çıkıyor. :) Onu meşhur eden videosu ise (!) bir yaş pasta + bir tiramisuyu aynı anda mideye indirdiği video. o.O Bu durumu eleştirenler tarafından oldukça hedef tahtası olmuşluğu var. Özellikle bu kadar sağlıksız bir öğünün kişiyi diyabete sürükleyebileceği üzerine. Ki hesabında bu tarz iki pastayı bir anda yeme üzerine birçok video olduğu göz önüne getirilince, sağlık üzerine olan endişeler bana haksız gelmiyor. Videoları azıcık karıştırdığınızda bile ne kadar büyük öğünler yediğini görebiliyorsunuz ama çocuk hala tığ gibi o.O Pes! 30 yumurta yediği bir video bile var en basit örnekle :D 

Bahsettiğim videolarına örnekler vereyim.

Örnek verebileceğim isimlerden bir diğeri ise 여신왕쥬 (Tıklayıp youtube kanalına ulaşabilirsiniz.) 
Bu abla aslında diğer isimler kadar popüler değil ama yine de bahsetmek istedim. Çünkü daha farklı bir tarzı var, arada başka atraksiyonlara da giriyor. Bana göre ön plana çıkan özelliklerinden biri tavuk yiyişi :) Bir sürü tavuk yeme videosu var, benim gözümde onunla özdeşleşti bu nedenle. Acayip krizlere girerek yiyor tavuğu :) 
Aslında ben ilk ramen videosunu görmüştüm. 
Onu diğerlerinden ayıran bir diğer özelliği ise eşiyle dostuyla yemek yiyebilmesi. Yani paylaşımcıların çoğu genelde tek başına yemek yerken bu kızımız çoğu zaman arkadaşlarıyla yiyor. Derken videolardan birinde kime rastlayayım; bir üstte bahsettiğimiz paylaşımcıya. Sonra başka bir videoları olduğunu daha gördüm. Orada bildiğiniz üç arkadaş, ızgara başında, bayağı sohbet muhabbet halinde. Ocak başı sohbeti gibi :D 

Hemen birkaç örnek vereyim: 
Ocakbaşı sohbeti için TIKTIK. (Video partlar halinde, yanda devamını bulabilirsiniz.)



En çok bilinenlerden birisi ise The Diva idi. Bahsetmeyeceğim, izleyin görün. Kendisini izlemek için TIKTIK. 


Bir de bu kız var: 터민
Farklı bir tarzı olduğu için ekliyorum. Tam ekrana karşı değil de ekranın yanına doğru oturuyor. Açı farklı. Merak ediyorsanız biraz bakınabilirsiniz. ^^ Ama nedense ben pek hoşlanmadım.

Birkaç da alternatif vereyim:

Sanırım yeterli :D Daha fazla bunalmayalım. 
Bu konuda bir mini belgesel izlemek isterseniz TIKTIK

Ayrıca çok güldüğüm bir de video ekleyeyim. Yabancı youtuberların Mukbang'e tepkileri. 
İzlemenizi tavsiye ederim. İzlemek için TIKTIK
Bu da videonun ekstrası TIKTIK
Bu iki videoyu izleyin bence ^_^

İşte durum buyken bu. Siz hangi yönüyle bakıyorsunuz bu duruma?
Sevgiler :*

Bu yazıyı "benherneysemo.blogspot.com" dışında herhangi bir blog/forum/internet sitesinde okuyorsanız, şahsımın bilgisi dışında ÇALINMIŞ DEMEKTİR!!!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder