6 Şubat 2015 Cuma

Tarih Paparazziliği: Ingrid Bergman’ın Gerçek Aşkı


Ingrid Bergman evli, iki çocuğu olan İsveçli bir kadındır. O dönem Hollywood'a oyuncu ithal etmek pek bir moda. Kendisi dikkat çeker ve Hollywood'a transfer olur bir anda. Güzellik, yetenek, star ışığı; hepsi vardır Ingrid'de. Çok kısa sürede de star olur zaten. Evli, mutlu bir kadın imajı çizer hem; halk onu böyle tanır, böyle sever. İyi de bir film zevki vardır; yeni ve iyi eserleri de araştırır takdir eder. 
O dönem İtalya'da yeni gerçekçilik revaçtadır. Bu işin ustası da yönetmen Roberto Rosselini'dir. Ingrid'in de dikkatini çeker bu isim, izler filmlerini çok etkilenir. Dayanamaz, bir de mektup yazar. Herkesin uğruna kendini paraladığı o kadın, bir yönetmene hayran mektubu yazar. 


"Paisa ve Roma Citta Aperta adlı filmlerinizi izledim, pek beğendim." diye başlayan mektup; şu açık kapı bırakan çarpıcı sözlerle son bulur. "Eğer günün birinde mükemmel İngilizce konuşan, Almancasını çoktan unutmuş olan Fransızcası anlaşılmaz bir şekilde, İtalyancası sadece Ti Amo (Seni Seviyorum) diyebilen İsveçli bir artiste ihtiyacınız olursa, hemen İtalya'ya gelmeye ve sizinle film çevirmeye hazırım."
Hollywood'da bu kadar ünlü olan bir oyuncunun, neden İtalya'ya gitmek istediği bilinmez ama Roberto da yeşil ışık yakıp İngrid'i davet eder. Yönetmenliğini Rosselini'nin  yaptığı, başrolünü Ingrid'in oynadığı bir film çekerler: Stramboli. Film tam bir fiyasko olur, beğenilmez. Bunun şoku atlatılmadan, asıl şok edici olay çıkar ortaya. Ingrid hamiledir! Roberto'dan. Robertino adlı bir bebek getirir dünyaya. Ingrid evli, Roberto evli. Yasak aşkın yasak meyvesi bir bebek. Bebek doğar doğmaz Ingrid kocasından boşanır. Roberto ise boşanamaz, o dönem İtalya'da boşanmak oldukça zordur. Bu olay bomba gibi düşer ortalığa. Ingrid de hiç olmadığı kadar gözden düşer. Zaten Hollywood'u bırakıp İtalya'ya gittiği için duymadığı laf kalmamıştır. Aptallık ettiğini düşünmüştür herkes. 

Rol arkadaşı Humphery Bogart'la aralarında şöyle bir konuşma geçer:

-Rossellini ile evlenmekle çok büyük aptallık ettin. Hayatını mahvettin. Hollywood'da kalsaydın bir numaralı yıldız olacaktın. Burada nesin ki?
-Mesut bir kadın!

Skandaldan sonra o mutlu aile tablosunun arkasındaki günahkar hayat(!) ortaya çıkınca Ingrid tamamen aforoz edilir Hollywood'dan. Hiç teklif almaz. Roberto'nun eşi boşanmayı kabul eder, nihayet Roberto'yla Ingrid evlenir.

Ingrid Bergman & Roberto Rossellini

 Ama bu mutlu aile tablosu uzun sürmez. 7 yıllık evlilik; bir erkek, ikiz kız bebeklerden sonra boşanır bu sansasyonel çift. 
Bu dönem ortaya Ingrid Bergman'ın yerini dolduracak, Ingrid'e dış görünüş olarak da oldukça fazla benzeyen bir isim sürülmüştür: Grace Kelly. Benzerliği görmeniz açısından resim ekliyorum. 


Grace alır Ingrid'in yerini. Bir sürü film çeker, herkesin tanıdığı ünlü bir isim olur. Zirveye ulaştığında yaşadığı tatminden sonra bir prensle evlenerek prenses oluverir. Böylece sinemayı bırakır.  Hollywood yeniden Ingrid'e kalmıştır. Bunca yıldan sonra Ingrid'e teklif götürürler. Ingrid bir anda affedilmiş, yeniden bağra basılmıştır. Amerika'ya dönüp kaldığı yerden devam eder. 


Ardından bir kez daha evlenir Ingrid. Ama yaşadığı en sansasyonel iki aşk Robert ve Roberto'yla yaşadığı aşklardır. Roberto'yla yaşananlar 1950 sonrasına aittir. Bunun bir de öncesi 1945 yılı vardır ki, ilk kocası Petter'la evli olan Ingrid; savaş sonrası askerlerin moralini düzeltmek için gittiği Paris'te ünlü savaş fotoğrafçısı Robert Capa'yla tanışır. 

Robert Capa

Aşıklar şehri Paris'te unutulmaz günler yaşarlar. İkilinin bir araya geliş hikayesini ve yasak aşkın o yüreği ağza getiren heyecanını Ingrid Bergman'ı Baştan Çıkarmak kitabında bulabilirsiniz... 

Bu yazıyı "benherneysemo.blogspot.com" dışında herhangi bir blog/forum/internet sitesinde okuyorsanız, şahsımın bilgisi dışında ÇALINMIŞ DEMEKTİR!!!

2 yorum:

  1. Vay canına.Baya ilginçmiş bu yazın.Tarihten kesitler sonuçta değil mi?Teşekkürler. :)

    YanıtlaSil
  2. Yazınızın Capa dışındaki ilk kısmını Reha Muhtar Vatan gazetesindeki köşesinde 2010 yılında yazmış. Araştırırken gördüm.

    YanıtlaSil