19 Mayıs 2014 Pazartesi

Kat Martin İle Keyifli Bir Röportaj


Bu resmin bize özel çekildiğini biliyor muydunuz?
Harika bir resim!
Teşekkürler Kat ^^

Kendisini biraz tanıyalım öncelikle. 
Asıl adı Katleen Kelly Martin olan yazarımız 1947, Amerika doğumlu. İhtisasını Antropoloji ve Tarih üzerine yapan yazar, emlak komisyonculuğu bile yapmış :) 
Ardından kendi de bir yazar olan eşiyle tanıştığında yazarlığa adım atmış. 1985 yılından bu yana yazmaktadır. Umarız daha uzun yıllar yazmaya devam eder. ;)


Peki biz Kat Martin'i ülkemizde nasıl tanıdık?
Yazarın ilk olarak Koridor Yayınevi'nden Kara Melek kitabı çıktı. Herhangi bir seriye bağlı değil bu kitap.
Ardından Kat Martin'i Nemesis Kitap'ta gördük. Kolye Üçlemesinin ilk kitabı Gelinin Kolyesi çevrildi Türkçe'ye. İncelemesini Okuyan  Kızlar Kulübü olarak yapmıştık.
Şimdi ise Kalp Üçlemesi ilk kitabı  Kalpten Kalbe bizlerle. En önemli yanı ise dilimize çevrilmiş ilk Viking konulu  historical romance olması...

Yazarla kitapları ve kendisi üzerine keyifli bir söyleşi yaptım. Bakalım neler konuşmuşuz?





















Nezaketin için teşekkürler Kat :)
-Seni biraz daha yakından tanımak isteriz. Biraz kendinden bahseder misin?  
Peki, umarım yapabilirim. Eşim Larry ile Montana’da yaşıyoruz, kışları ise California’nın sahillerinde geçiriyoruz. Çocuklarımız büyüyünce ülkenin dört bir yanına dağıldı. Çok sık görüşemiyoruz.  65’ten fazla kitap yazdım, şu an tam sayıyı ben bile hatırlamıyorum. Ayrıca kısa hikayeler de yazdım.  Kalpten Kalbe gibi Historical da yazdım, çağdaş romanslar da. Şu an Against the Wind kitabıyla başlayan Against serim üzerinde çalışıyorum. Türü romantik gerilim. Against the Wild ise the Brodie Brothers set in Alaska serisinin ilk kitabı, 27 Mayısta çıkacak. Tüm zamanım yazmakla geçiyor.

-Bu kitabı nasıl bir ortamda neler hissederek yazdın? Örneğin; nerede yazdın, ne dinledin?
Sessiz bir ortamda yazmayı severim. TV ve müzik olmamalı. Tamamen hikayenin içine girmek isterim. Kitaplarımı hep Montana’daki evimizdeki ofisimde yazdım. Ofisimin penceresinden harika bir dağ manzarası görünüyor.  Geyikler, kartallar, Kanada geyikleri gibi hayvanlar olduğundan, vahşi yaşamı izleyebiliyorum.


-Vikingler bizim için yeni. Kitabın Türkiye’de yayınlanan Viking temalı ilk historical romance. Kalp Üçlemesini (Heart Trilogy) bize nasıl anlatabilirsin?

İlk hikaye biraz alışılmadık. 1800lerin ortasında, Londra’da esir alınmış bir Viking’i anlatıyor. Gerçekte Vikinler bu kadar uzun süre var olmadı. Aslında biraz araştırma yaptım ve onların yaşamış olabileceği gizemli bir ada vardı, belki de bunlar gerçekten olabilirdi. Buradan yola çıkarak yazdım. Üçleme, Viktoria dönemi İngilteresinde geçiyor ve gazetecilik yapan üç genç bayanı konu alıyor. Hepsi birbirinden farklı bayanlar ve hepsinin kendi farklı hikayeleri var.

-Hepsini okuduk: İngiliz aristokratlar, İskoçlar, vs.  Ama Vikingler bizim için ilk. Vikingleri diğerlerinden ayıran en önemli özellik nedir? Nasıl anlatabilirsin?

   Vikingler gerçekten çok iri adamlar. Ayrıca tam anlamıyla erkeksi ve yabaniler. Dolayısıyla kitabın Viking karakteri Leif’in hikayesi, uzun bir yolculuk sonucu doğduğu Viking topraklarından ayrılmasıyla başlayıp, Londra’da evcilleştirilmeye çalışılmasıyla devam ediyor.     

-Sen iki konuda da (İngiliz aristokratlar, Vikingler) yazdın. Hangisi okuyucular tarafından daha çok seviliyor, sen hangisini tercih ediyorsun?

   Vikingler hakkında tek bir seri yazdım. Onun dışındakiler hep İngiliz Aristokratlar hakkındaydı. Okuyucular soyluluğu seviyor. Senin de haberlerde gördüğün gibi Prens William ve Kate, ve şimdi bebekleri George’a bakarsan; İngiliz Kralları, kraliçeleri ve papazları tarih boyunca insanları bu yönden büyülüyor.

 - Türk okuyucularına ve yayıncına söylemek istediğin bir şey var mı?

 Uzaktaki okuyucularımdan, özellikle farklı kültürlerden okuyucularımdan dönüşler almaktan çok mutlu oluyorum. Kitaplarımın Türkiye’de basılmış olması heyecan verici, umarım okuyucular kitaplarımı okumaktan zevk alır.

 Bitirirken eklemek istediğin bir şey?

 Umarım hepiniz harika bir yaz geçirir, bir sürü harika kitap okursunuz. En iyi dileklerimle.

Benden de Kat'e en iyi dileklerle :) 


  

4 yorum:

  1. İkiziiimmm *_* Harika bir röp. olmuş, ellerine sağlık ^^

    YanıtlaSil
  2. favorim kara melek tir. orta çağda geçmesi benim iiçin bir değişiklikti. o güne kadar hep balolar, ingilizler, koca arayan genç kızlarla ilgili kitaplar okumuştum.kat martini sevdim ve kalpten kalba kitabını da okudum. vikinglerle tanışmış olduk. devamını dört gözle bekliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Uzun zaman İngiliz Aristokratlar üzerine balo vs li tarihi romans okuyunca insan bir süre sonra farklı zamanda, farklı karakterle, farklı olaylarla geçen tarihi romans arıyor, o yukarıdaki kalıptan çıkmak istiyor. Ben de bu kişilerden biriyim anladığım kadarıyla siz de. Kat Martin bu konuda iyi bir seçenek. Tarihi romanslarda birbirinin kopyası kitaplar değil de farklı kalıplar ya da İngiliz aristokrat olsa da kendi içinde orijinalliği yakalamış kitapları seviyorum :)

      Sil