16 Kasım 2013 Cumartesi

OKK 20. Blog Tur: Charlotte Bronte Hayatı ve Eserleri

 


Bronte Kardeşleri çoğumuz biliriz. Ailecek edebiyata ve sanata ilgili bu aile, kısacık yaşamlarında 19. yy edebiyatına günümüze ulaşmış eserler bırakmıştır. Patrick Bronte adında bir papazın 6 çocuğu oldu, ikisi çocuk yaşta hastalıktan ölmüş, geriye 1'i erkek 3'ü kız olmak üzere 4 çocuğu kalmıştır. Zorlu hayatlarına ışık tutan tek şey sanat ve edebiyattı. Benim yazımın konuğu kardeşlerin en büyüğü Charlotte Bronte olacak. 

Diğer kardeşlerin hikayeleri için:

 


Kuzenbatı İngiltere, Thornton'da doğdu. 1816 yılında doğan Charlotte  1855 yılında diğer kardeşleri gibi genç yaşta öldü.
Sekiz yaşındayken Cowan Bridge adında bir kız okuluna gönderilmiş olan Charlotte, en meşhur romanı olan Jane Eyre'i yazarken bu okuldaki hayattan esinlenmiştir. Daha sonra öğrenimine devam eden Charlotte, 3 yıl öğretmenlik yaptı. Annesinin vefatıyla evin tüm sorumluluğu Charlotte'a kaldı. Bir okul açmayı da deneyen Charlotte ve kardeşleri malesef başarılı olamadılar ve okul kapandı. 

Bir gün Charlotte kız kardeşi  Emily’nin gizlice yazdığı şiirleri buldu ve çok beğendi. Ardından edebiyata ilgi duyan üç kız kardeş çalışmalarını birbirleriyle paylaştılar ve ilk şiir kitapları 1846′da Currer, Ellis ve Acton Bell diye birer erkek takma adı ile yayınlandı ama başarılı olmadı.  Ondan sonraki yıl içinde üçü de birer roman yazmayı denediler.

-Bu eser birçok film ve diziye de konu olmuştur- 
Charlotte’nin yazdığı “Jane Eyre” kısa sürede tanındı ve beğenildi, yazarına büyük şöhret kazandırdı. Fakat bu sevincin yanısıra ev hayatındaki felaketler de birbirini kovaladı. 1848′de Charlotte Bronte hem kız kardeşi Emily’i, hem de erkek kardeşi Branwell’i kaybetti. Bir yıl sonra da Anne öldü.


Charlotte, 1849′da “Shirley” romanını yayınladı. 



, 1853′de “Villette” adlı kitabını yayınladı. Bu kitap ülkemizde de  Geçmişin Gölgesinde ek adıyla Kırmızı Kedi Kitabevi Tarafından yayınlandı.

Charlotte 1854′de babasının yardımcısı papaz A.B. Nicholls ile evlendi, fakat birkaç ay sonra hamileliğinin 9. ayında Charlotte de kardeşleri gibi öldü.



“Jane Eyre” den önce kaleme aldığı fakat  beğenilmediği için yayınlamak imkanı bulamadığı “The Professor” (Sevdiğim Adam) adlı romanı ölümünden sonra yayımlandı. Uzun yıllar Türkçe'ye çevrilmeyen roman, daha sonra dilimize kazandırıldı. Aynı zamanda “On the Death of Anne” ve “Brontë” isimli iki şiir kitabı bulunuyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder