5 Eylül 2013 Perşembe

Yakut Kırmızı Filmi Hakkında - OKK 8. Blog Tur



Merhabalar,
Turumuzun harika konuğu Aşk Tüm Zamanların İçinden Geçer serisi İngiltere'de geçen bir hikaye olsa da yazarımız Alman. Ve serinin ilk kitabı Yakut Kırmızı'nın Almanya'da bir de filmi çekilmiş! :) Bunu duyunca kolları sıvadım ve hemencecik filmi izledim. Bakalım filmde kimler rol almış ve kitabını da okumuş biri olarak filmi nasıl buldum? İlk olarak karakterleri resimdeki şekliyle sağdan sola sayarsak: Charlotte - Leslie - Gwendolyn - Gideon - Hayaletimiz James <3 - 



Filmin Künyesi:
Süre: 122 dk.
Yapım: Almanya 
Tür: Dram/ Fantastik/ Gizem
Vizyon Tarihi: 14 Mart 2013  


Öncelikle film ülkemizde pek bilinmiyor bunu fark ettim. Pek Türkçe bilgi yok. Bu nedenle konu kısmını kendimce çevirdim. 
 Gwendolyn Shepherd 16 yaşında, normal bir kızdır. Ailesinin çok fazla sırrı olması da çok rahatsız edicidir. Ailede zaman yolcusu geni diye süregelen bir gen vardır. Herkes bu geni Gwen'in kuzeni Charlotte'ın taşıdığından emindir. Fakat bir gün Gwen aniden kendini 19. yüzyıl Londra'sında bulur. Ne kadar bu işlerin dışında kalmak istese de, bu sayede geni taşıyanın Charlotte değil, kendisi olduğunu anlar.  Aynı şekilde malesef aile tarhinin en büyük gizemini birlikte ortaya çıkarmak zorunda olduğu, Charlotte'ın sinir bozucu erkek arkadaşı Gideon de Villers'dan da uzak kalmak istediği gibi... Kesin olan bir şey vardır ki; o da Gwendolyn bu gizemi çözmek için elinden gelen her şeyi yapacaktır.  Kesin olan başka bir şey ise aşık olmaması gerektiğidir. İşte bu tüm işleri karıştıracaktır... 

FRAGMAN 

Filmin fragmanı çok çarpıcı olmuş. Güzel bir özet ve de Türkçe altyazılı. Çok beğendim :) 




Filmin soundtrack'i olan parça da hemen gönlümü fethetti, filmin ritmine uyan harika bir parça. Onu da buyurun:

                          



Filmin galasından bir kare... Yazarımız ortada, can bulmuş karakterlerinin arasında :) 


Yine yazarın katıldığı başka bir gösterim... 

Oyuncular

Gwendolyn'imiz 1993 doğumlu oyuncu Maria Ehrich. Kitapta da filmde de sevdiğim bir karakter oldu Gwendolyn. Kendisi bu role yakışmış.  




Filmin yakışıklısı Gideon de Villiers'i ise 1992 doğumlu oyuncu 

Jannis Niewöhner canlandırıyor. Kitapta kendisine çok kızdık, pis ukala diye. Ve filmdeki hali benim hayalimdeki Gideon'a çok az benzese de kendisine bayıldım. Çok ama çok yakışmıştı role. Kendisinin ses tonu ayrıca harika.  




Gwen'in zaman yolculuğu geninin kendisinde sanıldığı kuzeni Charlotte. Kıskanç, ukala ve gıcık... Gideon'la neden bu kadar çok iyi anlaştığı eminim anlaşılmıştır :) 

1990 doğumlu Laura Berlin canlandırıyor karakteri.  




Gwen'in kankası diyebiliriz kısaca :p Onun için her şeyi araştıran -Google'da-, her türlü tuhaf sırrına inanıp, bunları eğlenceli bulan çılgın arkadaş! Seviyoruz! Yalnız kitapta tam aksi anlatıldığı halde, filmde siyahi bir oyuncu seçilmiş oyuncu olarak. Ama gözümüz yadırgamadı, o tatlı çılgınlığı güzel yansıtmıştı. 




O hepimizin bayıldığı, ailemizin komik ve artist hayaleti James! Kendisi Gwen'in okulu olan eski malikanenin sahibinin oğlu. Genç yaşta yüksek ateşten öldüğünden ruhu malikanede kalmış yıllardır. Ama bunu sakın ona söylemeyin! Çok kızabilir. Hele hele, "Elimi içinden geçirebilir miyim?" sorusunu asla... :) Soyadı Pimplebottom olduğu için Leslie, ölmese de onun bir eş bulamayacağını düşünüyor.


Bu da James'i canlandıran oyuncu Kostja Ullmann. Bu haliyle de oldukça hoş görünse de biz onu James olarak sevdik... 


Gwen'in vizyonlar gören, limon şekeri delisi, erken kalkmaktan hoşlanmayan Maddy halası! Bu kadar mı uyar bir oyuncu role :) 

Ve filmden bazı karelerle devam edelim... 


Gwendolyn ve Gideon zamanda bir çok yolculuk yapıp, balo ve suarelere katıldılar. Ve bol bol böyle kıyafetler giydiler. Kitapta gözümde canlandırması bile güzelken, filmdeki kıyafetler de ayrı bir hoşuma gitti. 


Gwen'in şapkalarla başı dertte olsa da, yine kendine aynada hayran hayran baktığı hallerinden biri :) 


Bu güzelliğin arkasında tabi ki Madame Rossini var. Ben onu dönem kıyafetleri modacısı olduğu için The Reading Lady'e benzettim kitap boyunca. Hatta bugün kendisi tam da bu konu hakkında bir yazı yazdı, okumanızı öneririm: OKK 8.BLOG TUR: Zaman Yolculuklarında Ne Giysem?


Gideon ve Gwen'in tanışma sahnesi... Gideon'un artist gelişi ve kızımızın hayran bakışları... :)


Ailemizin hayaleti James hiç ayrılmadığı nişinin önünde yelpazesini sallarken. Tam bir centilmen :p


Filmden bazı etkileyici kareler. :) 



Gideon'un zaman yolculuğundan bir masa üstüne inen Gwen'i tutuşu...


Harika sahnelerden biri... Gideon'un bakışlar... 


Sarhoş edici... Gideon'un hafif gülümsemesi, Gwen'in mutluluğu... 



Can alıcı bir sahne paylaşayım dedim :) Gideon cidden gülümsedi mi ne? 

Filmi zevkle izledim. Gwendolyn ve Gideon'un tanışması, Leslie'nin görsel olarak farklı oluşu, kızımızın normalde bir kız, bir erkek kardeşi varken filmde sadece erkek kardeşi oluşu gibi ufak ayrıntılar dışında film kitaba oldukça paralel ilerledi, bu da beni çok sevindirdi :) Ayrıca Muhafız Birliği'nin toplantıları daha ayinsel anlatılmış filmde. 

Kızımız zamanda yolculuk yapacağı zaman hafif bulantı ve baş dönmesi hissediyor, ardından bir çekilme hissi yaşıyor. Bu efekt filmde harika verilmişti. 

Film kitabın hakkını -bir filmin olacağı kadar- vermişti. Zevkle izledim, hatta bu akşam sakin kafayla tekrar izlemeyi düşünüyorum :) Ve bu kitap kesinlikle bir Hollywood yapımı filmi de hak ediyor. İlerleyen zamanlarda belki görürüz, ne dersiniz? 

23 yorum:

  1. Belki de filmle kitabın örtüştüğü tek isim Mandy hala! James çok tatlı Leslie şaşırtıcı.

    Gwen sevdim ahhh de viller pek cezbedici :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Senin favorin Maddy hala oldu :) Cidden çok uyuyordu ya o çatlak kadın imajını vermiş. James ve gargoyle'ye Esra'yla aşık olduk sanırım :D Gİdeon da harikaydı...

      Sil
  2. Ahh James ailemizin hayaleti :D O nişle evimize teşrif edebilir misin? :D ahhahahhaha ama yanında su fışkırtan, uçan, komedyen kedide olmalı :D Canımm yazın süper olmuş , Gideon'a bittim desem yeridir, süper uymuş bence karaktere :) Ama ilk seferde söylediği sözler halen daha aklımda, unutmuş değilim :D Ellerine sağlıııık! ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Senle ben yukarıda da dediğim gibi James'i pek bir sahiplendik ama çok tatlı ya :D Nişini de al gel :pppp Gideon kitaptaki hayal ettiğime biraz benziyor zaten, çok çok beğendim... Çok teşekkürler <3

      Sil
  3. İkiiiizzzzzzzzzzzzz <3

    Harika bir yazı olmuşşş :) Eline sağlık ve uyuz Gideon!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler ikiz :)Uyuz muyuz ama tatlı çocuk bee :P

      Sil
  4. Acaba filmi nereden izledin?Ben bir türlü bulamadım da :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hakkında doğru dürüst Türkçe bilgi bile yokken, bulması benim için de biraz sıkıntı oldu. Orijinal versiyonunu indirip, ayrıyetten alt yazı indirip izledim :) Hangi site olduğunu malesef şu an hatırlayamıyorum :(

      Sil
    2. Yinede teşekkür ederim :)

      Sil
  5. Yine eğlenceli bir yazı olmuş. Bkz. yorumu sabaha karşı uykusuzluğun en güzel safhasında okuyup detayları hatırlayamamak.

    Kitapları okumamama, hatta konusu hafiften bilim kurgu olmasına rağmen sanırım listeme eklendiler. -yazar burada sanmaktan öteye gidemeyecek kadar hala uykusuz-

    Yorumlarda sorulmuş nereden izlediğin fakat hatırlamıyormuşsun -sitem etmeye çalışıyor- eğer hatırlarsan -hatırlaman lazım yoksa ne kadar rahatsızlık verici olabileceğime birinci ağızdan şahit olursun. Bkz. Tehdit etme yollarının en kötüsünü seçmek.-- bana bir mail atman en olmadı buraya yazman uygunsa yorumlardan birine yazman için seni kurtarıcı rolüne davet ediyorum.



    YanıtlaSil
  6. Fantastik öğeler olmasına rağmen salt bilimkurgu ya da fantastik değil, seride çatlayana kadar güldüğüm, boğazıma kadar heyecanladığım yerler oldu -bkz. yorumu okurken de yer yer gülmek :p-
    site adı pek aklımda tutmam, orijinal tam halini hain programlardan biriyle indirip, yine rastgele ve malesef çok zorca türkçe altyazı bularak izledim :) -bkz. bu tehditleer beni ürkütüyor!Sanırım can güvenliğim yok! :) - EN kısa zamanda uzun bir araştırma yapıp bu çok ama çok gizli bilgileri bulup el altından dağıtacağım. Bu gizli listeye ve maceraya dahil olmak isteyenler bana mail atsın lütfen :) -bkz filmle ilgili linkleri almak için benherneysemo@hotmail.com a mail atın. - Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  7. Bir süredir kitapların hayranıyım. Hatta 2. ve 3. kitapları heyecanla beklerken ciltli basıldıklarını öğrenip "Yakut Kırmızım ciltsiz ama...." sorununu yaşamıştım.
    Çok severim seriyi. Yazın başında alt yazıyı çevirmeye başladım. Ben İngilizce'den çevirecektim, Almanca bilen arkadaşım da kontrolünü yapacaktı. Filmin orjinali Almanca bu arada.
    800 satırı devirdikten sonra çeviri, film arşivimle birlikte bilgisayardan yok oldu. Binbir zorlukla indirdiğim kesilmemiş Yüzüklerin Efendisi serime mi üzüleyim, çeviriye mi yoksa diğer filmlere mi bilemedim. Sonra tekrar başlamaya da cesaretim olmadı. Evlat acısı gibiydi.
    Bir Facebook sayfası çevirmiş -reklam olur diye linkini atmıyorum- fakat çeviri iyi değil diye alt yazı sitelerinde paylaşmıyorlar. Filme gelirsek, kitaba bağlılık açısından pek iyi değildi ki kitabına bağlı kalınan film sayısı çok az. Ama güzeldi film. Ki Gideon'u oynayan oyuncunun mükemmelliği bitirdi beni. Güzel bir yazı olmuş ayrıca, ellerinize sağlıık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, sanırım onay sorunu nedeniyle 2. kez yorum atmışsınız, diğer yorumunuz yarım olduğu için bunu yayınlıyorum. Benim de bayıldığım bir seri oldu, son zamanlarda en keyifle okuduğum kitaplardı. Filmin ve serinin Almanca olduğunu tabi ki biliyorum :) Seriyle ilgili yazılarımda değinmiştim. Ama çevirinizin ve arşivinizin kaybolmasına gerçekten çok üzüldüm, ben de arşivciyimdir de...

      Benim bulduğum Türkçe altyazı da pek profesyonel değildi ama yine de ufacık almanca bilgimle de birleşince anlama konusunda sıkıntı yaşamadım.

      Bir filmin kitaba bağlı kalması en başta teknik açıdan imkansız zaten, ama buradaki hava kitaptaki havayla aynıydı o yüzden hoşuma gitti, sevdiğim bazı repliklere kadar vardı :) Ama bazen bir kitabı alıp tanınmaz hale getire de biliyorlar, bunu sevmiyorum. Bu filmi kitaba Paralel bulmamın nedeni bu.

      Gideon'a biz de bittik :) Ve hoş yorumunuz için teşekkürler :)

      Sil
  8. Bu film 3 kitabın birleşmesi mi yoksa sadece yakut kırmızı mı ?

    YanıtlaSil
  9. ya ben bu kitabı ilk çıkar çıkmaz okudum. sonra hemen filmini izlemek için arayışa çıktım yaklaşık bir buçuk aydır arıyorum ve bu sayfa yeni karşıma çıktı. yani bu kadar güzel ve büyük ihtimalle çok sevilecek bir filmin Türkçeye çevrilmekle uğraşılmaması beni gerçekten de çok üzdü. en yakın arkadaşım ve ben hala filmin fragmanlarıyla yetinmeye çalışıyoruz :( ne olur yardımcı olun. ve neden Türkçeye çevrilmedi ve neden vizyonlar da gösterilmedi bile ben bunu merak ediyorum ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şöyle anlatayım Türkiye'de pek bilinmiyor, daha doğrusu biz tur yaparken öyleydi, şimdi nasıl bilmiyorum. Filmi orijinal haliyle indirir, bir de bulursam Türkçe bulamazsam İngilizce altyazı indirir izlerim diye düşünmüştüm ancak bırakın Türkçe'yi İngilizce altyazı bile yoktu. İtalyanca vardı :p Filmin orijinalini indirdim, bu sefer bir yerde Türkçe altyazı buldum, sanırım profesyonel bir çeviri değildi çünkü küçük bir sitedeydi. Sonra benim indirdiğim haliyle o altyazı senkron olarak uyuşmadı yazılar geriden gelmeye başladı. Fİlmin başka bir formatını buldum ama altta İtalyanca altyazılar vardı. Ama o videoya, Türkçe altyazı tam uydu, o şekilde izledim diyebilirim :) Siz de filmin orijinal halini bulursanız bendeki altyazıyı mail atabilirim seve seve. Film hak ettiği yerde değil bu bir gerçek. Hatta bu seri bir Hollywood filmini hak ediyor bana göre. Yorumunuz için teşekkürler.

      Sil
  10. http://www.vizyonfilmizle.net/27012-yakut-kirmizi-filmi-rubinrot-2013-izle.html?postTabs=2

    Filmi buradan izledim az önce. Çok sevdim. Kitapları okumaya karar verdim ama sonu güzel değil diyorlar sen ne diyorsun? İkinci filmi ne zaman gelecek acaba? Kitabı okursam filmi izlemem ben beğenmem. Her okurun başına gelen bir şey :) Bu arada alt yazılarda eksiklikler var İngilizceden çevrilmiş o alt yazıda eksik o yüzden ufak sıkıntılar var ama anlaşılır. Çok büyük hatalar yok gibi geldi bana. Almanca bilmiyorum tabii yanılmış olabilirim. Ayy o kostümlere de bayıldım. Zamanda yolculuğun en güzel kısmı olsa gerek. Gideonu sevdim ben, hemen etkilendi ama Gwenden kitapta daha uzundur sanırım bu süreç. Neyseee beğendim özetle :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Demek nete adamakıllı düşmüş nihayet, sevindim :) Ben altyazıyı bırak filmin düzgün versiyonunu bile zor bulmuştum. Ben de beğenmiştim filmi, ama kitap serisini cidden çok beğenerek ve eğlenerek okudum. Kitapta detaylı anlatılırken bile elbiselere ölmüştüm, filmde canlı canlı görünce, off :) Benim izlediğim altyazı feci derme çatmaydı, kıt almancamla falan araları doldurmuştum kendimce. :p Bu seri Hollywood filmi hak ediyor bence. Link için teşekkürler , arayan bir çok insan vardı :)

      Sil
  11. Direk link olarak bunu ekleyebilirsin canım. Öbür link de işe yarar ama bu daha iyi sanırım. http://www.vizyonfilmizle.net/27012-yakut-kirmizi-filmi-rubinrot-2013-izle.html

    YanıtlaSil
  12. Etkileyici bir blog, gezinirken içinde kayboldum diyebilirim. Emeğinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  13. Acaba yakut kırmızıda çalan şarkıların isimlerini bilen varsa söyliyebilirmi çok beğendim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Youtube'daki şu çalma listesinden dinleyebilirsiniz: https://www.youtube.com/watch?v=eGAAjRlXTlQ&index=2&list=PLMKZf-nYfAt64Bgv7RSjxERNs1iVyGHKW

      Sil